Το μεγαλύτερο ξεπούλημα των τελευταίων 25 ετών βίωσε την Πέμπτη το χρηματιστήριο της Ζυρίχης με τις εξαγωγικές εταιρείες να ηγούνται της πτώσης καταγράφοντας απώλειες έως και 16% μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να διακόψει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ. Ισχυρά κέρδη αποκόμισαν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Άλμα για το φράγκο.

Με ισχυρές απώλειες της τάξης του 8,7% έκλεισε το χρηματιστήριο της Ελβετίας, το οποίο αντέδρασε βίαια στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας με βουτιά 12%. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι εξαγωγικές εταιρείες της χώρας, με τις κατασκευάστριες ρολογιών Cie. Financiere Richemont (CFR) και Swatch Group AG, που αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους από το εξωτερικό να σημειώνουν απώλειες άνω του 15%. Επίσης, με βουτιά στην τιμή της μετοχής της 11% έκλεισε η Holcim, η μεγαλύτερη εταιρεία τσιμέντου στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημερινή απόφαση της SNB αποτελεί ένα… τσουνάμι για τις εξαγωγικές εταιρείες, τον τουρισμό και τελικά για ολόκληρη την χώρα, σχολίασε ο CEO της Swatch.

Ισχυρό το πλήγμα και για τις τράπεζες και τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας, με την UBS να τερματίζει τις συναλλαγές σε βαθύ κόκκινο με απώλειες 12%, ενώ η Credit Suisse σημείωσε πτώση 11%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης