Τον επαναπατρισμό των αποθεμάτων χρυσού της χώρας, απαιτούν πιεστικά Γερμανοί πολιτικοί, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την έκβαση της κρίσης, αλλά και η καχυποψία μήπως κάτι «ύποπτο και πονηρό» συμβαίνει, καθώς οι ποσότητες δεν έχουν ελεγχθεί για… δεκαετίες.

Οι ανησυχίες αφορούν κυρίως στα αποθέματα χρυσού της Γερμανίας που φυλάσσονται νόμιμα σε ειδικό θησαυροφυλάκιο της Fed στα υπόγεια του κτιρίου της οδού Liberty στη Νέα Υόρκη.
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα μυστικά της Γερμανίας που αποκαλύφθηκε μόλις τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα, στις 25 Οκτωβρίου 2012, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τις ποσότητες χρυσού που κατέχει και τα σημεία στα οποία αυτός φυλάσσεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Νέα Υόρκη φυλάσσεται σχεδόν η μισή ποσότητα του συνολικού χρυσού που κατέχει η Γερμανία.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι οι προφορικές και γραπτές εγγυήσεις των Αμερικανών δεν επαρκούν για να πείσουν κάποιους πολιτικούς της Γερμανίας για τη σωστή φύλαξη του χρυσού και εάν όντως υπάρχει ακόμη στο θησαυροφυλάκιο.

Πάει τόσος καιρός (σχεδόν τρεις δεκαετίες) από τότε που επετράπη η είσοδος στο θησαυροφυλάκιο που πολλοί Γερμανοί πολιτικοί έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν ο χρυσός βρίσκεται ακόμη εκεί.
Ο συντηρητικός πολιτικός Πέτερ Γκάουβαϊλερ και άλλοι γερμανοί αξιωματούχοι ζητούν τον επαναπατρισμό όλου του χρυσού που φυλάσσεται νόμιμα στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο Γερμανός πολιτικός, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να διενεργεί ετήσια μέτρηση και ζύγιση του χρυσού, κάτι που – όσον αφορά τα αποθέματα που φυλάσσονται στις ΗΠΑ – έχει να συμβεί εδώ και 30 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, η φύλαξη των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού σε αμερικανικό έδαφος, ανάγεται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου όταν, απειλούμενη από την παρουσία της πρώην ΕΣΣΔ στην ανατολική πλευρά της, η Δυτική Γερμανία εμπιστεύθηκε τις ράβδους χρυσού στην Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Επρόκειτο παράλληλα και για μία κίνηση απόδειξης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Προκειμένου να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες, αλλά και να ξεκαθαρίσει το τοπίο από εικασίες και συνομωσιολογίες, στις 25 Οκτωβρίου η Bundesbank μέσω του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έδωσε πλήρη αναφορά των ράβδων χρυσού που κατέχει η χώρα και φυλάσσονται εκτός και εντός συνόρων.

Αναλυτικά, ο Καρλ-Λούντβιχ Τίλε, στέλεχος της κεντρικής τράπεζας, αποκάλυψε ότι οι 1.536 τόνοι χρυσού της Γερμανίας φυλάσσονται, χωρίς καταβολή ενοικίου, σε θυρίδες του υποκαταστήματος της Fed (Ομοσπονδιακής Κεντρικής τράπεζας) στη Νέα Υόρκη.

Επίσης, με τους ίδιους όρους άλλοι 374 τόνοι φυλάσσονται σε θυρίδες της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας.

Αντιθέτως, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ζητήσει να της καταβάλλεται μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως ενοίκιο για τη φύλαξη 450 τόνων γερμανικού χρυσού.

Εντός των γερμανικών συνόρων παραμένουν 1.036 τόνοι χρυσού.

Συνολικά, το γερμανικό δημόσιο έχει στην ιδιοκτησία του 3.396 τόνους από το πολύτιμο μέταλλο.
Αυτή η ποσότητα χρυσού αποτιμάται πλέον από την Παγκόσμια Τράπεζα περίπου στα 143 δισεκατομμύρια ευρώ, αξία λίγο μικρότερη από το ΑΕΠ του Πακιστάν.

Ο Τίλε χαρακτήρισε «αλλόκοτες» τις αιτιάσεις ότι ο εκτός συνόρων γερμανικός χρυσός μπορεί να πέσει σε ξένα χέρια. «Αμέσως μετά το 2000 επαναπατρίσαμε 930 τόνους χρυσού από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη, λιώσαμε αυτήν την ποσότητα του πολύτιμου μετάλλου δημιουργώντας νέες ράβδους και δεν μάς έλειπε κατά την παραλαβή ούτε ένα γραμμάριο».

Για τον γερμανικό χρυσό στη Νέα Υόρκη ο αξιωματούχος αποκάλυψε ότι «θα μειωθεί μέσα στην τριετία ελαφρά η φυλασσόμενη ποσότητά του». «Κάθε χρόνο τα ερχόμενα τρία θα επαναπατρίσουμε 50 τόνους χρυσού μας και, αφού τους λιώσουμε, θα δημιουργήσουμε νέες ράβδους».

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης