Το πρώτο πεντάμηνο του έτους τα έσοδα από τον ΦΠΑ υπερβαίνουν τον στόχο του προϋπολογισμού, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος παράλληλα προανήγγειλε αλλαγές, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που συντελείται με τη μη έκδοση αποδείξεων.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο στα πρόστιμα όσο και στην απάλειψη των κινήτρων για φοροδιαφυγή με την αποφυγή έκδοσης αποδείξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, αναφερόμενος στον ΦΠΑ στα νησιά εξήγησε ότι το πρώτο πεντάμηνο κάθε έτους τα έσοδα από την κατηγορία αυτή είναι χαμηλότερα από τους στόχους οι οποίοι υπερκαλύπτονται σε ετήσια βάση και αφού προηγηθεί η καλοκαιρινή περίοδος. Αυτός είναι ο λόγος, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, για τον οποίο τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά το πρώτο πεντάμηνο εφέτος ήταν μειωμένα κατά 9,8% σε σχέση με τον στόχο.

Για τον ίδιο λόγο το 2015 η υστέρηση αυτή ήταν 18% και το 2014 28%. Αναφερόμενος ειδικότερα στον ΦΠΑ της Μυκόνου είπε ότι το πρώτο πεντάμηνο οι εισπράξεις ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 6,6 εκατ., γεγονός που, όπως διευκρίνισε, οφείλεται στον παραπάνω λόγο αλλά και στο ότι αφορά περιορισμένες επιχειρήσεις που κάνουν δήλωση ΦΠΑ στο νησί και όχι το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι πράγματι στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το πρόβλημα των χαμηλών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων με εντατικοποίηση των ελέγχων και με νομοθετικές παρεμβάσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι και τα υψηλά πρόστιμα είχαν δοκιμασθεί στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα για τη φοροδιαφυγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι με απόφαση του Υπ. Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μετά την καταβολή των επικουρικών τους συντάξεων που θα γίνεται πλέον τις πρώτες μέρες κάθε μήνα.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο επεσήμανε ότι η πολιτική κατασχέσεων δεν αφορά στην πρώτη κατοικία των φορολογουμένων, αλλά όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και δεν το κάνουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Διαπόμπευση οφειλετών και έλεγχοι κατ’ οίκον

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης