Οι τιμές καταναλωτή στη Βραζιλία επιβραδύνθηκαν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, με τον 12μηνο πληθωρισμό να υποχωρεί ξανά εντός του ανεκτού ορίου που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα, παρέχοντας καλά νέα για τις νομισματικές αρχές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Βραζιλίας στα μέσα Νοεμβρίου (IPCA-15), σημείωσε άνοδο 0,38% σε σχέση με την αύξηση κατά 0,48% στα μέσα Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το βραζιλιάνικο ινστιτούτο γεωγραφίας και στατιστικής (IBGE) σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία στα μέσα Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για άνοδο μεταξύ 0,41%-0,58%, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε οικονομολόγους που διεξήγε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Estado.

Οι πιέσεις των τιμών με βάση τον 12μηνο δείκτη, επιβραδύνθηκαν στο 6,42% στα μέσα Νοεμβρίου, από το 6,62% στα μέσα Οκτωβρίου. Το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού είναι ξανά εντός του ανεκτού εύρους της κεντρικής τράπεζας, μεταξύ 2,5%-6,5%.

Στο τέλος Οκτωβρίου, η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας εξέπληξε πολλούς αναλυτές και αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 11,25% από το 11%. Τότε, οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι τα επιτόκια θα παρέμεναν αμετάβλητα εξαιτίας της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφότου περιήλθε σε ύφεση στο α΄ εξάμηνο φέτος, η οικονομία της Βραζιλίας αναμένεται να αναπτυχθεί 0,2% φέτος. Η υποχώρηση του πληθωρισμού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έρχεται καθώς οι τιμές τροφίμων, που έχουν και την μεγαλύτερη στάθμιση στον δείκτη, αυξήθηκαν 0,56% σε μηνιαία βάση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, σε σχέση με την αύξηση κατά 0,69% στην προηγούμενη περίοδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης