Επιπλέον μείωση της τάξεως των 43.000 θέσεων εργασίας αναμένεται να υποστεί η βρετανική βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο εξάμηνο που λήγει στα τέλη Μαρτίου, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες των εταιρειών για μείωση του κόστους.

Σύμφωνα με έρευνα της «PricewaterhouseCoopers» σε συνεργασία με τη «Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων» (CBI), τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, διαχειριστές ενεργητικού και άλλες εταιρείες στο City του Λονδίνου εκτιμάται ότι κατήργησαν 25.000 θέσεις εργασίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 και ενδεχομένως να περιορίσουν το εργατικό τους δυναμικό κατά 18.000 θέσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περικοπές εργατικού δυναμικού από εταιρείες της βιομηχανίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχουν υπερβεί από το 2012 τις 115.000 θέσεις εργασίας, όπως προκύπτει από στοιχεία του Bloomberg.

H Morgan Stanley – που δραστηριοποιείται έντονα στο Λονδίνο – φέρεται να εξετάζει την κατάργηση περίπου 1.600 θέσεων από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η Citigroup ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα καταργήσει περισσότερες από 11.000 θέσεις εργασίας και θα αποσυρθεί από ορισμένες αναδυόμενες αγορές, με βασικό σκοπό τη μείωση του κόστους. «Αυτό που βλέπουμε είναι έξοδος από ορισμένα προϊόντα, περιοχές ή αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων από τη μία και από την άλλη αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο» επισημαίνει ο Κέβιν Μπάροους, ανώτερο στέλεχος της PwC.

Συμπεριλαμβανομένου του νέου κύματος περικοπών, από το τελευταίο τρίμηνο του 2008 έχουν χαθεί συνολικά περίπου 132.000 θέσεις εργασίας στη βρετανική βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως αναφέρει το CBI. Πέραν των απολύσεων, τα στελέχη τραπεζών συνταξιοδοτούνται πιο γρήγορα, ενώ τα νέα στελέχη δεν προσελκύονται πλέον από τον τραπεζικό τομέα ή τις αγορές κεφαλαίου, που κάποτε ήταν από τους πιο δημοφιλείς, αναφέρει ο Μπάροους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι κενές θέσεις στο City μειώθηκαν κατά 36% τον Δεκέμβριο έναντι του προηγουμένου μηνός. Δηλαδή έφτασαν τις 1.323 θέσεις, από τις 2.079 θέσεις του Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από στοιχεία της Morgan McKinley. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας, το 1/3 των στελεχών στο City αναμένει αύξηση των βασικών του αποδοχών για το 2013, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν στις τάξεις τους το καλύτερο προσωπικό.

Το «Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών» (CEBR) προβλέπει ότι τα μπόνους των στελεχών στο City για τις επιδόσεις το 2012 θα είναι μειωμένα κατά το ήμισυ στις 1,6 δισ. στερλίνες (2,5 δισ. δολάρια) και θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά μέχρι το 2015.

Αισθητό το κλίμα ανησυχίας

«Σχεδόν το 1/3 των εταιρειών που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση των CBI και PwC εκφράζει ανησυχίες μήπως δεν έχει αρκετό προσωπικό που θα ασχοληθεί με την εφαρμογή των νέων, αυστηρότερων κανονισμών, ενώ εκτιμά ότι οι ελλείψεις προσωπικού υπονομεύουν τις προοπτικές για τους επόμενους μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, τα κέρδη των εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα αυξήθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, γι’ αυτό και το 27% των επιχειρήσεων εμφανίζεται πιο αισιόδοξο, ποσοστό που είναι και το υψηλότερο που σημειώνεται από τον Μάρτιο του 2012.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης