Ανησυχία και νευρικότητα επικρατεί στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αφορμή τη βίαιη αναδιάταξη δυνάμεων στην αγορά, την οποία υπαγορεύει η απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς συγκλίνουν στην άποψη πως πρόκειται για μία εξέλιξη που θα προκαλέσει την περιθωριοποίηση του κλάδου και ότι αυτό συνεπάγεται για τους μετόχους που τον εμπιστεύθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα από τα αρχικά σκαμπανεβάσματα του γενικού δείκτη και τις επανειλημμένες απόπειρες να ανακάμψει, η πίεση συνεχίζεται στις μετοχές των τραπεζών.

Ο κλαδικός δείκτης σημειώνει εκτεταμένες απώλειες μεγαλύτερες του 8% και παρασύρει καθοδικά το βασικό δείκτη FTSE20 κατά 2,30% χαμηλότερα.

Επιδρά όμως γενικότερα σε όλο το φάσμα της αγοράς, παρασύροντας σε καθοδική πορεία και κλάδους της πραγματικής οικονομίας, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό, ότι οι τραπεζικές μετοχές θα πάψουν να αποτελούν επενδυτική επιλογή, παρά μόνο για πολύ μακροπρόθεσμους επενδυτές που διαθέτουν και άφθονη ρευστότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έως ότου διαμορφωθεί η νέα ισορροπία δυνάμεων στην αγορά, οι επενδυτές κινούνται με αυξημένη νευρικότητα, καθώς επιχειρούν να καλύψουν τα ανοίγματα και τις θέσεις τους προχωρώντας σε βίαιη αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων.

Ζήτηση εκδηλώνεται για τις μετοχές των: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, καθώς επίσης και για τις: Μotor Oil, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίο, από τα blue chips του FTSE20

Με τη «στήριξη» των προαναφερόμενων τίτλων, ο γενικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 0,53% στις 768 μονάδες, ενώ η έως τώρα διακύμανσή του έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 758 μονάδων και του υψηλού των 779 μονάδων.

Λόγω της επείγουσας αναδιαμόρφωσης των χαρτοφυλακίων, ο τζίρος της αγοράς εμφανίζεται αυξημένος και ξεπερνάει ήδη τα 65 εκατ. ευρώ.

Στη γενική εικόνα, 34 μετοχές ενισχύονται, 62 υποχωρούν και 36 παραμένουν αμετάβλητες.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης