Το Ταμείο Επενδύσεων για το Κλίμα (CIF) χρηματοδοτεί τέσσερις χώρες της περιοχής ΜΕΝΑ (Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή) προκειμένου να εγκαταστήσουν συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά ισχύος 1,1 GW.

Η διαδικασία της χρηματοδότησης της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Μαρόκου και της Τυνησίας θα γίνει με την υποστήριξη της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης. Εκτός του ποσού που θα διατεθεί από το CIF, περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν κι από ιδιώτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αρχικό πλάνο, όπως συζητήθηκε το 2009, προέβλεπε την εγκατάσταση περίπου 895 MW συγκεντρωτικών φωτοβολταϊκών στην περιοχή. Ωστόσο, προκειμένου να ακολουθηθούν οι πολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις στην περιοχή της ΜΕΝΑ, πριν λίγο καιρό αποφασίστηκε η ενέργεια που θα συγκεντρωθεί να ανέλθει στα 1,12 GW.

Η αλλαγή στην απόφαση αυτή έγινε με βάση την επανεκτίμηση των αναγκών της κάθε χώρας, αλλά και με σκοπό να επεκταθούν οι δραστηριότητες του σχεδίου στον δημόσιο τομέα, στο πεδίο των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και των ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης