Όταν η Eurobank Ergasias, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, κινήθηκε πρόσφατα κατά ενός «στρατηγικού κακοπληρωτή», εξαγριωμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην αίθουσα του δικαστηρίου για να μπλοκάρουν την απόπειρα κατάσχεσης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Στα τέλη Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονταν σε 72.8 δισ. ευρώ, ήτοι πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών δανείωνΌπως σημειώνει το πρακτορείο, ο κακοπληρωτής – το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε από την τράπεζα – δεν έχει εξυπηρετήσει τα δάνειά του τα τελευταία 5 χρόνια και χρωστούσε στην τράπεζα 4.85 εκατ. ευρώ. Κατά την ίδια περίοδο, το συγκεκριμένο άτομο είχε εισπράξει μερίσματα 6 εκατ. ευρώ από συμμετοχή του σε εταιρεία, γεγονός που δείχνει -σύμφωνα με την τράπεζα – ότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Bloomebrg, «πρόκειται για μια από τις χιλιάδες υποθέσεις που αντιμετωπίζουν τόσο η Eurobank όσο και οι άλλες τράπεζες της χώρας, καθώς προσπαθούν να επιταχύνουν την προσπάθεια συρρίκνωσης των κόκκινων δανείων, φοβούμενες πως σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να χρειαστούν αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια.

Σημειώνεται πως στα τέλη Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονταν σε 72.8 δισ. ευρώ, ήτοι πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών δανείων.

Για να μειώσουν αυτό το μέγεθος, οι τράπεζες “κυνηγούν” τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι επιλέγουν να μην πληρώνουν μέχρι να υπάρξει σοβαρή απειλή κατάσχεσης περιουσιακών τους στοιχείων ή έως ότου αποσπάσουν καλύτερους όρους από τις τράπεζες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό το ζήτημα υπάρχει επειδή όταν ξεκίνησε η κρίση, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις κατασχέσεις», δήλωσε ο Alex Boulougouris της Wood & Co Financial Services, ενώ πρόσθεσε:

«Το νομικό πλαίσιο για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν τόσο περίπλοκο που ενθάρρυνε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το νομικό σύστημα, η γραφειοκρατία και η απαγόρευση των πλειστηριασμών από την κυβέρνηση επέτρεψαν την αύξηση του αριθμού των κακοπληρωτών».

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, οι Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι αυτού του τύπου οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιπροσωπεύουν σχεδόν των 1/3 του συνόλου των δανείων, κάτι που ώθησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει πρόσφατα την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Springer International Publishing με βάση τα δάνεια 13.070 ελληνικών εταιρειών την περίοδο 2008-2015, μια στις έξι επιχειρήσεις είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.

«Εγκληματικές συμμορίες»

Ενώ έχουν καταβληθεί προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπιστούν τα νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια στην αντιμετώπιση του θέματος, η κατάσταση παραμένει ανυπόφορη, δήλωσε ο Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics.

Η επίλυση του προβλήματος των NPLs έχει καταστεί ένα κρίσιμο ζήτημα καθώς εξακολουθεί να επιβαρύνει την ελληνική οικονομία«Ακόμη και για πλούσιους δανειολήπτες όπως μερικές επιχειρήσεις, όταν η εκκαθάριση πρέπει να πραγματοποιηθεί, υπάρχουν απειλές ή διαμαρτυρίες», είπε. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες εγκληματικές συμμορίες που έχουν προσληφθεί για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων πλουσίων ιδιωτών. Για τους φτωχούς, οι διαμαρτυρίες γίνονται κυρίως από πολιτικές ομάδες ακτιβιστών».

Η επίλυση του προβλήματος των NPLs έχει καταστεί ένα κρίσιμο ζήτημα καθώς εξακολουθεί να επιβαρύνει την ελληνική οικονομία, εμποδίζοντας τις τράπεζες από την παραχώρηση νέων δανείων.

Χωρίς ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία χρόνια με την ανεργία να κινείται σε επίπεδα πάνω από το 21%, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 50.6%.

Συμβολαιογράφοι: Ματαιώθηκαν πλειστηριασμοί για ακίνητα εταιρειών με μεγάλες οφειλές

Τη ματαίωση πλειστηριασμών για ακίνητα εταιρειών με μεγάλες οφειλές καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 18-10-2017 ματαιώθηκε η διενέργεια, εκτός των άλλων, και των εξής πλειστηριασμών:

α) πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Πειραιώς για επαγγελματικά ακίνητα (καταστήματα και γραφεία στον Πειραιά) ιδιοκτησίας ανώνυμης εταιρείας για οφειλές 3.899.932,66 ευρώ,

β) πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για ακίνητα πτωχευμένης ανώνυμης εταιρείας (επαγγελματικός χώρος – πολυκατάστημα) για συνολική οφειλή 1.099.200,00 ευρώ,

γ) πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για ακίνητα ιδιοκτησίας ανώνυμης εταιρείας (αποθήκεςστο Δήμο Ηλιούπολης) για συνολικές οφειλές 950.264,16 ευρώ και

δ) πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για ακίνητα (γκαράζ και αποθήκες στην Αθήνα) ιδιοκτησίας κατασκευαστικής εταιρείας για οφειλές 1.423.860,00 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης