Σε αρνητικό έδαφος «διολισθαίνουν» οι βασικοί δείκτες της Wall Street, κάνοντας «διάλειμμα» από τα κέρδη των πρώτων ημερών του 2018 και από τα ιστορικά υψηλά – που έχουν σημάνει συγκεκριμένα για τον S&P 500 το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 1964.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις του 10ετούς Treasury «σκαρφάλωσαν» πάνω από το 2,5%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, μετά τις ανησυχίες που «καλλιέργησε» δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο και αναφέρει ότι αξιωματούχοι του Πεκίνου συνιστούν στην κινεζική κυβέρνηση να περιορίσει ή ακόμη και να σταματήσει να αγοράζει δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η αγορά αφομοιώνει την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να μειώσει τις αγορές ομολόγων, σηματοδοτώντας ενδεχομένως την αρχή του τέλους της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας.

Αυτή η άνοδος των αποδόσεων θα μπορούσε να λειτουργήσει εις βάρους της αγοράς μετοχών, καθώς τα ομόλογα καθίστανται περισσότερο ελκυστικά προς τους επενδυτές.

Δείκτες – Στατιστικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,30% στις 25.310,40 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,29% στις 2.743,46 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,34% στις 7.138,72 μονάδες.

Η Wall Street παίρνει «ανάσα» μετά από τις χθεσινές ισχυρές επιδόσεις των δεικτών, οι οποίοι και τερμάτισαν σε επίπεδα – ρεκόρ.

Το επιφυλακτικό κλίμα στις αγορές μετοχών αποτυπώθηκε, άλλωστε, και στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία, παρά τα υψηλά 3 ετών που άγγιξαν οι τιμές του αργού. Την ίδια ώρα, ο χρυσός ενισχύεται σε υψηλό 4 μηνών, εν μέσω αποδυνάμωσης του δολαρίου.

Στα κρυπτονομίσματα, το Bitcoin γνωρίζει πτώση της τάξης του 4%, φθάνοντας στα 14.000 δολάρια, με το Ripple η καταγράφει “βουτιά” 17%, ενώ το Ethereum άγγιξε σήμερα νέα ιστορικά υψηλά.
Στο «μέτωπο» των επιχειρήσεων, η μετοχή της Eastman Kodak σημειώνει «άλμα» 76%, μετά από την ανακοίνωση της εταιρείας ότι λανσάρει το δικό της κρυπτονόμισμα.

Η μετοχή της Apple, εν τω μεταξύ, κινείται πτωτικά, καθώς ο τεχνολογικός “γίγαντας” ήλθε αντιμέτωπος με νέα ερωτήματα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για το ζήτημα σχετικά με την απόδοση της μπαταρίας των iPhones.

Στα μάκρο της ημέρας, επιβραδύνθηκε η άνοδος των τιμών για εισαγόμενα αγαθά στο τέλος του 2017, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των προϊόντων, πλην καυσίμων.

Οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άνοδο μόλις 0,1% το Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ύστερα από δύο συνεχόμενους μήνες ισχυρότερης αύξησης των τιμών, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης