Ισχυρή υποχώρηση καταγράφουν οι ισπανικές μετοχές μετά το βίαιο δημοψήφισμα στην Καταλονία, υποαποδίδοντας της ανοδικής ευρύτερης ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ sell-off σημειώνεται τόσο στα ισπανικά ομόλογα όσο και τις τραπεζικές μετοχές καθώς η πολιτική αβεβαιότητα χτυπά όλα τα assets της χώρας.

Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχωρεί 1,2%, καθώς οι Καταλανοί αψήφησαν τις αστυνομικές δυνάμεις και ψήφισαν για την ανεξαρτησία σε ένα δημοψήφισμα που η ισπανική κυβέρνηση χαρακτήρισε αντισυνταγματικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισπανικές τραπεζικές μετοχές άνοιξαν απότομα χαμηλότερα, με πτώση από1,8% έως 3,2%, οδηγώντας τον IBEX σε έντονη πτώση, με τις μετοχές της Banco Sabadell και της Caixabank, οι οποίες έχουν έδρα στην Καταλονία, να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις.

Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών κρατικών ομολόγων καταγράφουν έντονη άνοδο, με αύξηση κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,68%, αυξάνοντας το spread με τα γερμανικά ομόλογα σε περίπου 1,26 %.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της ING, η «καταλανική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περιμένουμε περαιτέρω πολιτικές αναταραχές στην Ισπανία και στην Καταλονία» αναφέρουν. «Εάν αυτή η κρίση συνεχιστεί για πολύ περισσότερο, η εξαιρετική ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας θα μπορούσε επίσης να σκοντάψει» προσθέτουν.

Σύμφωνα με την Barclays, «κλειδί» αποτελούν τα επόμενα βήματα από την καταλανική κυβέρνηση και τις άλλες κεντρικές κυβερνήσεις, για να δούμε αν θα επιλέξουν τον δρόμο των διαπραγματεύσεων ή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Ο Rajoy, όπως σημειώνει, ανακοίνωσε ήδη ότι θα διεξαγάγει μια συζήτηση στο Κογκρέσο και επανέλαβε ότι είναι ανοικτός σε διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα εντός των ορίων του νόμου.

Δεδομένης της ξεκάθαρης νίκης του στρατοπέδου του «ναι» και παρά τη χαμηλή προσέλευση, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός της Καταλονίας θα δηλώσει μονομερώς την ανεξαρτησία, αν και δεν θα αναγνωριστεί από το συνταγματικό δικαστήριο, από διεθνείς οργανισμούς ή από την Ε.Ε. Μια πιθανή εξέλιξη μετά το δημοψήφισμα είναι η περιφερειακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές στην Καταλονία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης