Με έντονη την παρουσία της ομογένειας στις εξέδρες και την Καλομοίρα να τραγουδάει τον Εθνικό Ύμνο η εθνική ομάδα έδωσε το πρώτο της φιλικό επί αμερικανικού εδάφους με αντίπαλο τη Νιγηρία στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη 0-0.

Με το σφύριγμα της έναρξης η Ελλάδα εμφανίστηκε περισσότερο δραστήρια, με διάθεση να πιέσει ψηλά και να κρατήσει μπάλα στο κέντρο. Στο μεγαλύτερο μέρος του α’ ημιχρόνου είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, με τον Καραγκούνη να κάνει πολύ καλό παιχνίδι στο κέντρο και τον Φετφατζίδη να αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνου με τις κινήσεις του για την ομάδα της Νιγηρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο β’ ημίχρονο το παιχνίδι έγινε πιο γρήγορο, με συνεχείς εναλλαγές της μπάλας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Για τους Νιγηριανούς καλύτερος παίκτης ήταν ο Μόουζες, ο οποίος είχε ορισμένα καλά σουτ προς την εστία του Γλύκου αρχικά και του Καπίνο στη συνέχεια. Σε σύγκριση με το παιχνίδι απέναντι στην Πορτογαλία, η Εθνική κυκλοφόρησε καλύτερα την μπάλα, βάζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις δύσκολα στους Νιγηριανούς. Ωστόσο, από το 70′ και μετά η ομάδα άρχισε να οπισθοχωρεί (σημαντικός παράγοντας η κούραση και από το υπερατλαντικό ταξίδι), με αποτέλεσμα τα τελευταία πέντε λεπτά η Νιγηρία να κυριαρχήσει και να έχει τρεις πολύ καλές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ. Πολύ καλή η λειτουργία της ελληνικής άμυνας, ενώ εξαιρετική ήταν η παρουσία του Βύντρα, ο οποίος δείχνει να συνεχίζει με… πατημένο το γκάζι από την επιβλητική παρουσία του στο ισπανικό πρωτάθλημα με την ομάδα της Λεβάντε.

Επόμενο και τελευταίο φιλικό πριν το Μουντιάλ τα ξημερώματα του Σαββάτου με τη Βολιβία (03.00) στο Νιου Τζέρσεϊ.

Οι συνθέσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελλάδα: Γλύκος (46’ Καπίνο), Βύντρα, Τζαβέλλας, Μόρας, Μανωλάς, Σάμαρης (62’ Τζιόλης), Ταχτσίδης, Καραγκούνης (46’ Κονέ), Φετφατζίδης (74’ Σαμαράς), Χριστοδουλόπουλος (80’ Σαλπιγγίδης), Γκέκας (62’ Μήτρογλου)

Νιγηρία: Ενιάμα, Ετσιεγίλε (40’ Κούνλε), Άμπροουζ, Ομερούο, Ομποαμπόνα (46’ Γιόμπο), Μίκελ, Μόουζες, Ονάζι, Οντεμβιγκί (54’ Μπαμπατούντε), Εμενίκε (77’ Νουόφορ), Μούσα (46’ Ουτσέμπο)

Γήπεδο: PPL Park

Η αρχική ενδεκάδα και η… Καλομοίρα

Ο Φερνάντο Σάντος ξεκίνησε την ομάδα με αρκετές αλλαγές σε σχέση με το φιλικό απέναντι στην Πορτογαλία, το οποίο και έληξε ισόπαλο 0-0. Ειδικότερα, μόνο ο Μανωλάς παρέμεινε στην ενδεκάδα που παρατάχτηκε στο γήπεδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη της προηγούμενης φιλικής αναμέτρησης πριν το υπερατλαντικό ταξίδι.

Η καλομοίρα την ώρα που τραγουδάει τον εθνικό ύμνοΤο σχήμα που επέλεξε ο ομοσπονδιακός προπονητής για το ξεκίνημα του παιχνιδιού ήταν το 4-3-3, με τον Γλύκο κάτω από τα δοκάρια, δεξιά τον Βύντρα, αριστερά τον Τζαβέλλα και κεντρικό αμυντικό δίδυμο τον Μόρα και τον Μανωλά.

Στο κέντρο ξεκίνησαν οι Καραγκούνης, Ταχτσίδης και Σάμαρης. Στην επίθεση στα δεξιά βρέθηκε ο Φετφατζίδης, στα αριστερά ο Χριστοδουλόπουλος και στο κέντρο ο Φάνης Γκέκας. Η Νιγηρία ξεκίνησε με 4-4-2. Πριν το σφύριγμα της έναρξης, η Καλομοίρα εμφανίστηκε στο γήπεδο και τραγούδησε τον εθνικό ύμνο. Στις εξέδρες βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή περίπου 5.500 ομογενείς.

Οι καλύτερες στιγμές του αγώνα

Νέα καλή ενέργεια από τον Μόουζες στο 90′. Σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή και η μπάλα ελάχιστα άουτ. Στα τελευταία λεπτά η Νιγηρία έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, με τους Έλληνες διεθνείς να οπισθοχωρούν αρκετά μέτρα.

Επικίνδυνη κατάσταση για την Εθνική. Φάουλ λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή στο 89′. Εκτελεί ο Μόουζες, κεφαλιά του Άμπροουζ, η μπάλα λίγο άουτ.

Σε ετοιμότητα ο Καπίνο στο 86′, διώχνει θεαματικά την μπάλα σε κόρνερ ύστερα από σουτ του Ονάζι.

Bολίδα απ’ τον Κονέ στο 85′, φεύγει δίπλα απ’ το δοκάρι του Ενιάμα η μπάλα!

Μεγάλη διπλή ευκαιρία στο 83′ με τη σφραγίδα του Μήτρογλου. Εξαιρετική πάσα του Τζιόλη στον Μήτρογλου, ωραίες ντρίμπλες για τον επιθετικό της Φούλαμ, τακουνάκι στον Σαμαρά, απόκρουση του Ενιάμα. Στην εξέλιξη της φάσης ο τερματοφύλακας της Νιγηρίας μπλοκάρει την μπάλα ύστερα από «χλιαρή» κεφαλιά του Σαλπιγγίδη.

Τελευταία αλλαγή για τον Φερνάντο Σάντος στο 80′. Έξω ο Χριστοδουλόπουλος, μέσα ο Σαλπιγγίδης.

Λάθος του Σαμαρά στο 78′ λίγο πίσω από το κέντρο. Ο Ονάζι βγήκε τετ α τετ, ωστόσο ο Καπίνο πρόλαβε και μπλόκαρε.

Νέα αλλαγή για τη Νιγηρία στο 77′. Μέσα ο Νουφόρ, αντί του Εμενίκε.

Αλλαγή στο 74′ για την Εθνική. Έξω ο Φετφατζίδης, μέσα ο Σαμαράς. Ζεστό χειροκρότημα από τους θεατές.

Καλή στιγμή για τη Νιγηρία στο 69′. Ο Τζον Όμπι Μίκελ σουτάρει αλλά η μπάλα πάει ψηλά άουτ.

Μεγάλη ευκαιρία για την Εθνική με τον Κονέ στο 66′. Γρήγορη εκτέλεση του πλάγιου άουτ από τον Βύντρα. Ο Φετφατζίδης υποδέχεται την μπάλα στα δεξιά και επιχειρεί να εισέλθει στη μεγάλη περιοχή. Σπάει την μπάλα στον Κονέ, ο οποίος σουτάρει αλλά η μπάλα καταλήγει λίγα μέτρα άουτ.

Είσοδος του Μήτρογλου και του Τζιόλη στο 62′. Εκτός αγώνα Γκέκας και Σάμαρης.

Επικίνδυνη φάση στο 58′ για την Εθνική. Πλάγια σέντρα-σουτ του Μόουζες μέσα από τη μικρή περιοχή του Καπίνου, η μπάλα βγήκε αρκετά μέτρα άουτ.

Τεχνικό σουτ από τον Φετφατζίδη στο 56′ ύστερα από εξαιρετικό συνδυασμό Σάμαρη και Γκέκα. Μπλοκάρει ο Ενιάμα.

Νέα αλλαγή για τη Νιγηρία στο 54′. Στο γήπεδο ο Μπαμπατούντε στη θέση του Οντεμβίγκι.

Μακρινό και αδύναμο σουτ του Ουτσέμπο στο 48′. Στην αγκαλιά του Καπίνο η μπάλα.

Έναρξη δεύτερου ημιχρόνου (46′). Καπίνο (αντί του Γλύκου) και Κονέ (αντί του Καραγκούνη) είναι οι δύο αλλαγές που έκανε ο Φερνάντο Σάντος. Για τη Νιγηρία ο Ουτσέμπο αντί του Μούσα και ο Γιόμπο αντί του Ομποαμπόνα.

Λήξη πρώτου ημιχρόνου
(45’+1′).

Επικίνδυνη στιγμή στο 45′. Φάουλ για τη Νιγηρία από τα δεξιά της εστίας του Γλύκου. Εκτελεί ο Μόουζες, ο Γλύκος μαζεύει εύκολα.

Φάουλ για την Εθνική σε καλό σημείο στο 43′. Καραγκούνης και Ταχτίδης στην μπάλα, εκτελεί έξυπνα ο Καραγκούνης στο κέντρο της άμυνας, αλλά δεν προλαβαίνει ο Γκέκας.

Αναγκαστική αλλαγή στο 42′ για τη Νιγηρία λόγω τραυματισμού του Ετσιεγίλε. Τη θέση του πήρε ο Κούνλε.

Στο 37΄μακρινό σουτ του Ονάζι. Μπλοκάρει στην αριστερή γωνία ο Γλύκος.

Καλή κάθετη πάσα στο 35′ για τον Εμενίκε, ο οποίος όμως είναι οριακά οφσάιντ.

Εντυπωσιακή προσπάθεια από τον Φετφατζίδη στο 28′, αποφεύγει δύο αντιπάλους, πλασάρει στην κλειστή γωνία, ωστόσο ο Ενιάμα αποκρούει σε κόρνερ.

Σουτ του Καραγκούνη στο 27′. Μπλοκάρει εύκολα ο Ενιάμα.

Στο 26′ μακρινό συρτό σουτ του Μούσα, μπλοκάρει ο Γλύκος.

Πολύ καλό σουτ από τον Χριστοδουλόπουλο στο 21′. Ελάχιστα μέτρα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Η φάση ξεκίνησε μετά από κλέψιμο του Καραγκούνη.

Μακρινό σουτ του Οντεμβίγκι στο 16′. Η μπάλα φεύγει αρκετά μέτρα άουτ. Δεν ανησύχησε ο Γλύκος.

Στο 14′ ο Γλύκος πραγματοποιεί άστοχη έξοδο ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, ωστόσο κερδίζει φάουλ και ο κίνδυνος απομακρύνεται για την Εθνική.

Πρώτη καλή ευκαιρία στο 8′ για την Εθνική. Μετά από έξυπνη ενέργεια του Καραγκούνη και πάσα στον Φετφατζίδη, ο τελευταίος σούταρε μέσα από τη μεγάλη περιοχή ωστόσο η μπάλα πήγε πάνω από τα δοκάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης