Αν υπήρχε «Πάμε Στοίχημα» την εποχή του Σπύρου Λούη, λογάριασε πόσα θα κονομούσανε αυτοί που στήσανε το έργο να τερματίσει πρώτος στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 ο γιος του Αμαρουσιώτη νερουλά και εντελώς άσχετος με τον αθλητισμό. Ας θυμηθούμε τι έγινε στους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής που αναβίωσαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με αφορμή ότι σαν σήμερα, 12 Ιανουαρίου, το 1873, γεννήθηκε ο θρυλικός Σπύρος Λούης.

Τρέχανε έμπειροι δρομείς μεγάλων αποστάσεων στην κλασική απόσταση των 42 χιλιομέτρων και ξαφνικά, σε κάποια φάση, βρίσκουν μπροστά τους τον βλάχο Σπύρο Λούη, ξεκούραστο και με δυνάμεις φρέσκες. Από πού ξεφύτρωσε αυτός;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φοβερά πράγματα. Δεν παιζόμαστε, ρε. Όλα τα βγάζουμε σκάρτα. Πονηρά. Θες σελίδες μπόλικες να γράψεις για ό,τι έχει ειπωθεί. Πως έκοψε δρόμο μέσα από τα χωράφια ο Λούης. Πως δεν ξεκίνησε από την αφετηρία, όπως οι άλλοι μαραθωνοδρόμοι. Ότι με κάρο που έσερναν δύο ταχύτατα άλογα τον μετέφεραν κι έτσι, καροτσέρη τράβα, κάλυψε τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα. Διάφορα τέτοια.

Να σταθούμε στα γεγονότα. Τον Μάρτιο του 1896 γίνεται το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου και ο μαραθώνιος είναι το κριτήριο της επιλογής αυτών που θα τρέξουν στους Α’ Oλυμπιακούς Aγώνες. Συμμετέχουν 12 δρομείς, δεν υπάρχει κανένας Σπύρος Λούης, και πρώτος τερματίζει με 3 ώρες και 18 λεπτά ο Βασιλάκος που αργότερα έγινε αθλητής του Πανελληνίου.

Ο Βασιλάκος στους Oλυμπιακούς ήρθε 2ος μετά τον Σπύρο Λούη. Πώς, όμως, προέκυψε η συμμετοχή του Λούη στους Oλυμπιακούς;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γίνεται… εκτός προγράμματος δεύτερος προκριματικός μαραθώνιος δρόμος εν όψει των Oλυμπιακών Aγώνων και τρέχουν 85 μαραθωνοδρόμοι. Πρώτος ο Λαυρέντης του Γ.Σ. Αμαρουσίου με 3 ωρ.11.27, που βέβαια προκρίνεται, όπως οι επόμενοι τρεις. Στον Β’ προκριματικό έτρεξε ο Λούης, όμως τερμάτισε μετά την 5η θέση, ίσως και 7ος, 8ος, άγνωστο, οπότε και αποκλείστηκε.

Ο αφέτης του μαραθωνίου, κάποιος ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος, από την αρχή επέμεινε ότι στους Oλυμπιακούς πρέπει να βάλουν αυτόν τον Σπύρο Λούη, που είναι γρήγορος και έχει μεγάλη αντοχή. Έτσι κι έγινε. Κάτι άλλο;

Γιατί προτιμήθηκε να τρέξει ο Λούης για την Ελλάδα, διάβασε στο apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης