Με σύνθημα «κανένα παιδί έξω από τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς και φέτος» εξελίσσονται στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών οι εγγραφές των παιδιών, οι οποίες ξεκίνησαν στις 15 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου.

Συνολικά στους 29 σταθμούς και των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων θα φιλοξενηθούν περισσότερα από 1.550 παιδιά, από τα οποία τα 1.050 εντελώς δωρεάν, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θέσεων από κάθε άλλο δήμο σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη η προσέλευση των γονέων για την υποβολή αιτήσεων αυξάνεται καθημερινά, καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός στρέφεται προς τις δημοτικές υποδομές, αξιολογώντας θετικά τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα παιδιά, μέσα σε ένα παιδαγωγικά σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον, ενώ την ίδια ώρα τα τροφεία αυτών των λίγων οικογενειών που πληρώνουν είναι από τα χαμηλότερα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

«Η επιλογή μας για τη διασφάλιση άριστου επιπέδου υπηρεσιών και πρωτοποριακών συνθηκών προσχολικής αγωγής και καθημερινής φροντίδας είναι αδιαπραγμάτευτη. Και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας τα εισπράττουν τα ίδια τα παιδιά μας, στην υπηρεσία των οποίων βρίσκονται εξειδικευμένοι και κατάλληλα καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι, όπως επίσης κι ένα δίκτυο όλων των ιατρικών ειδικοτήτων για την ενίσχυση της προληπτικής παιδοϊατρικής» δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει και τη στήριξη της δημοτικής αρχής στους εργαζόμενους γονείς μέσω του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των σταθμών.

«Είμαστε ο πρώτος δήμος που καθιερώσαμε το διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 05.30 μ.μ., όπως επίσης και ο πρώτος και μοναδικός δήμος που κρατάμε τις υποδομές ανοικτές τις εργάσιμες ημέρες των εορτών Χριστούγεννα και Πάσχα, παρά τις έντονες αντιδράσεις ελάχιστων συνδικαλιστών. Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνουμε τους εργαζόμενους γονείς στη σκληρή καθημερινότητά τους, κάτι που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι» τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χαμηλότερα τροφεία

Η στήριξη, όμως, στους σκληρά δοκιμαζόμενους γονείς εκφράζεται ιδιαίτερα μέσα από την πολιτική των τροφείων, τα οποία καθορίζονται με βάση το οικογενειακό εισόδημα. Έτσι, στη χαμηλότερη κατηγορία κατατάσσονται οι γονείς με εισόδημα έως 15.000 ευρώ, με το ύψος των τροφείων να καθορίζεται στα 360 ευρώ τον χρόνο (30 € μηνιαίως), εξασφαλίζοντας πλήρη διατροφική κάλυψη, στην οποία κατηγορία ανήκει το 75% των εξυπηρετούμενων οικογενειών. Το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί να κληθεί να καταβάλει κάποια οικογένεια είναι τα 800 €/έτος (70€/μην.) για εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω.

Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για τις πολύτεκνες, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, όπως επίσης και για τις ασθενείς οικονομικά οικογένειες, οι οποίες καταβάλλουν τροφεία με βάση τη χαμηλότερη κλίμακα, εφόσον το εισόδημά τους είναι μικρότερο των 35.000 ευρώ, όριο που ισχύει και για τα κοινωνικοπρονοιακά επιδόματα, ενώ εκπτώσεις προβλέπονται για το δεύτερο και τρίτο παιδί.

Τα στοιχεία αυτά, που διαμορφώνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των παιδικών και βρεφικών σταθμών του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, αιτιολογούν το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από εκατοντάδες γονείς. «Οι αιτήσεις καθημερινά πολλαπλασιάζονται και η ζήτηση διαρκώς αυξάνεται. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα κάνουμε το παν, ώστε κανένα παιδί να μη μείνει έξω από τους δημοτικούς σταθμούς» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Απατσίδης.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης