Της Δήμητρας Μπαλάσκα, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, MSc

Είναι γνωστό ότι η σωστή διατροφή είναι σημαντική για την καλή υγεία, ιδιαίτερα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς τότε μπαίνουν οι βάσεις για τη σωστή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα συνηθέστερα όμως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς στις ηλικίες αυτές είναι η άρνηση των παιδιών τους να πιουν γάλα, ένα τρόφιμο υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς αποτελείται από νερό, λιπαρά, πρωτεΐνες, λακτόζη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το ασβέστιο του γάλακτος αποτελεί ένα από τα κυριότερα συστατικά του, αφού δυναμώνει και διατηρεί υγιή τα οστά και τα δόντια.

Ποιοι όμως μπορεί να είναι οι λόγοι που ένα παιδί αρνείται να πιει το γάλα του και πώς μπορούν αυτοί να εξαλειφθούν;

Ένας βασικός λόγος είναι ενδεχομένως η δυσαρέσκεια για τη γεύση του. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε είτε να αλλάξουμε το εμπορικό σκεύασμα, επιλέγοντας ίσως και κάποιο φυτικό ρόφημα σόγια, καρύδα, αμύγδαλο, φουντούκι ή ρύζι που έχουν διαφορετική γεύση και πολύ πιο ελαφριά υφή, είτε να ενισχύσουμε τη γεύση του προσθέτοντας για παράδειγμα κακάο, μέλι ή δημητριακά. Στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ το γάλα σόγιας μπορεί να το βρει κάποιος και σε γεύσεις βανίλια ή σοκολάτα, ενώ είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνη D ώστε να διευκολύνεται και η απορρόφηση του ασβεστίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος είναι η δυσανεξία του παιδιού στη λακτόζη,ֹ δηλαδή η εμφάνιση συμπτωμάτων δυσπεψίας (π.χ. φούσκωμα στην κοιλιά λόγω υπερπαραγωγής αερίων, πόνο στην κοιλιά, διάρροια ή εμέτους) λόγω έλλειψης του ενζύμου λακτάση από τον εντερικό βλεννογόνο του, που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία διάσπασης της λακτόζης του γάλακτος. Οι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής είναι η αντικατάσταση του γάλακτος με αντίστοιχα χωρίς λακτόζη ή με τα φυτικά ροφήματα που ούτως ή άλλως δεν περιέχουν λακτόζη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης