Οι τελευταίες εκλογές στη χώρα μας, με την αποχή να ξεπερνά το 60%, ήταν ένα ανησυχητικό καμπανάκι. Η καρδιά της δημοκρατίας μας πάλλεται αδύναμα, και αν δεν δράσουμε άμεσα, η αδιαφορία θα πνίξει την ίδια την ουσία της ελευθερίας μας. Σε αυτό το σκοτεινό σημείο, ας στραφούμε πίσω, ας αντλήσουμε φως από το χρυσό παρελθόν της Αρχαίας Αθήνας και τον ηγέτη της, τον Περικλή. Ας θυμηθούμε πώς οι Αθηναίοι ενέπνευσαν τον κόσμο με τη φλόγα της συμμετοχικής διακυβέρνησης και ας δούμε πώς μπορούμε να αναβιώσουμε αυτό το πνεύμα στη σύγχρονη εποχή.

Ο Περικλής, με την απέραντη διορατικότητά του, δεν στηρίχθηκε σε “τρυκ” αλλά σε πραγματικές, βαθιές μεταρρυθμίσεις που άγγιξαν τις καρδιές και τα μυαλά των Αθηναίων. Έδωσε στον κάθε πολίτη το δικαίωμα να είναι ενεργό μέρος της πόλης του. Ας ακολουθήσουμε τα βήματά του και ας δημιουργήσουμε νέες, ψηφιακές Πνύκες, όπου κάθε πολίτης θα νιώθει ότι η φωνή του μετράει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, μπορούμε να φέρουμε τη δημοκρατία στις οθόνες μας, δημιουργώντας πλατφόρμες όπου οι πολίτες θα συζητούν, θα προτείνουν και θα ψηφίζουν για τα ζητήματα που τους αφορούν. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη δημοκρατία να γίνει θύμα της αποξένωσης και της αδιαφορίας. Πρέπει να δώσουμε ψηφιακά κίνητρα, να αναγνωρίσουμε τη συμμετοχή και την προσφορά κάθε πολίτη. Όπως ο Περικλής έδωσε μισθούς στους πολίτες για να συμμετέχουν στα κοινά, έτσι και εμείς πρέπει να αναγνωρίσουμε και να επιβραβεύσουμε τη συμμετοχή στη σύγχρονη ψηφιακή δημοκρατία.

Δεν είναι μόνο θέμα τεχνολογίας, είναι θέμα ψυχής. Η συμμετοχή στα κοινά δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων αλλά δικαίωμα των πολλών. Ο Περικλής περιόρισε την εξουσία των αριστοκρατών και έδωσε φωνή στους απλούς πολίτες. Σήμερα, πρέπει να περιορίσουμε την εξουσία των σύγχρονων ολιγαρχών, των μεγάλων συμφερόντων που πνίγουν τη φωνή των πολλών. Η διαφάνεια και η λογοδοσία πρέπει να είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της νέας μας δημοκρατίας.

Η επένδυση στην παιδεία ήταν το κλειδί για την επιτυχία της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Σήμερα, πρέπει να επενδύσουμε στην ψηφιακή παιδεία, να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες μας να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά. Μόνο με μορφωμένους, ενημερωμένους πολίτες μπορούμε να ελπίζουμε σε μια ζωντανή, συμμετοχική δημοκρατία. Δημοκρατία με block chain!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας διοργανώσουμε ψηφιακές εκδηλώσεις, εορτές που θα φέρουν κοντά τους πολίτες, ακόμη και αν βρίσκονται μακριά. Ας δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η φωνή κάθε πολίτη θα ακούγεται, όπου κάθε πρόταση θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, όπου η συμμετοχή θα είναι η αξία  της δημοκρατίας.

Η καρδιά της δημοκρατίας πάλλεται ακόμα, έστω και αδύναμα. Ας πάρουμε μαθήματα από το παρελθόν, ας αντλήσουμε δύναμη από το παράδειγμα του Περικλή και ας αναγεννήσουμε τη δημοκρατία στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος, αλλά η κληρονομιά μας και η δύναμη της συλλογικής μας φωνής μπορεί να μας οδηγήσει σε μια νέα χρυσή εποχή δημοκρατίας. Ας μην αφήσουμε την αδιαφορία να νικήσει. Η δημοκρατία είναι στα χέρια μας. Ας την κρατήσουμε ζωντανή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης