Το νερό στα παιδιά καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος του σώματος σε σχέση με τους ενήλικες. Συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες, όπως στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και στην πέψη των τροφών.

Καθημερινά, οι απώλειες υγρών από το σώμα μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής, των ούρων και των κοπράνων πρέπει να αντισταθμίζονται μέσω της πρόσληψης υγρών. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος κατά την παιδική ηλικία, αφού τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σώμα ενός νεογέννητου αποτελείται κατά 75% από νερό, που σημαίνει ότι η πρόσληψη υγρών αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη για την ισορροπημένη ανάπτυξη του οργανισμού του. Μια σημαντική ακόμα παράμετρος για το πόσο μπορεί να διψά το μωρό σας είναι και η φυσική και σωματική του δραστηριότητα. Ένα παιδί που αγωνίζεται να κάνει τα πρώτα σταθερά του βήματα σίγουρα διψάει περισσότερο από ένα βρέφος που τον περισσότερο χρόνο κοιμάται.

Ένα μωρό έξι μηνών χρειάζεται ημερησίως 150 ml υγρών για κάθε κιλό του βάρους του. Δηλαδή, ένα παιδάκι που ζυγίζει 6-7 κιλά πρέπει να πίνει τουλάχιστον ένα λίτρο. Στους υπολογισμούς σας πρέπει να περιλαμβάνονται τα πάντα, όχι μόνο το νερό, αλλά και οι χυμοί, τα αφεψήματα, το γάλα που έχει καταναλώσει.

Ένα παιδί ηλικίας ενός έτους πρέπει να προσλαμβάνει περίπου 130 ml υγρών την ημέρα για κάθε κιλό του βάρους του. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από τις διατροφικές του συνήθειες. Έτσι, εάν η διατροφή του είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χρειάζεται μικρότερο συμπλήρωμα υγρών σε σχέση με τα παιδάκια που τρώνε κυρίως πιο ξηρές τροφές. Τα παιδιά, λοιπόν, πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν υγρά αρκετές φορές την ημέρα, ώστε να διατηρούνται επαρκώς ενυδατωμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης