Μία από τις δυσκολότερες ώρες της ημέρας είναι αναμφισβήτητα εκείνη που τα παιδιά αρχίζουν να γκρινιάζουν. Κι αυτό συμβαίνει πολλές φορές απροειδοποίητα, χωρίς συγκεκριμένη (εμφανή τουλάχιστον) αφορμή. Και είναι μία γκρίνια που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Γιατί όταν τα παιδιά αρχίζουν να γκρινιάζουν δύσκολα κάνουν πίσω ενώ κι εμείς, όντας ήδη κουρασμένοι, συχνά δεν δείχνουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία.

Ας δούμε 5 πρακτικά «μυστικά» που πηγάζουν από την ίδια τη γονεϊκή εμπειρία και που μπορούν να βοηθήσουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Πετάμε την μπάλα στην… εξέδρα

Πολλές φορές η αιτία της γκρίνιας μπορεί να είναι απλώς η κούραση ή ένα γεγονός που στη βάση του να είναι, τελικά, εντελώς ασήμαντο. Εδώ πρέπει να δράσουμε άμεσα γυρίζοντας την προσοχή τους προς μία τελείως άλλη κατεύθυνση. Αλλάζουμε π.χ. τελείως θέμα συζήτησης επιλέγοντας ένα άλλο αντικείμενο που ξέρουμε ότι τα ενδιαφέρει ή τα στρέφουμε προς μία άλλη αγαπημένη για αυτά δραστηριότητα.

2. Δίνουμε στο παιδί κίνητρα για να σταματήσει την γκρίνια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν η γκρίνια δεν σταματάει με… τίποτε, πρέπει να έχουμε ένα ακόμη «κρυφό» όπλο. Μία γρήγορη επιβράβευση που θα κερδίσει εάν σταματήσει να γκρινιάζει και η οποία καλό θα ήταν να είναι παράλληλα και κάτι χρήσιμο γι’ αυτό. Ένα μικρό δωράκι π.χ. που ξέρουμε ότι του αρέσει χωρίς παράλληλα να το κακομαθαίνει (ένα βιβλίο ή ένα μικρό παιχνίδι ευτελούς αξίας π.χ.). Γενικώς, καλό είναι να έχουμε κάπου ένα… απόθεμα από τέτοια μικρά δώρα. Μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις σε τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις. Φυσικά, η συγκεκριμένη εναλλακτική είναι πολύ χρήσιμη, αλλά δεν πρέπει να γίνει μία μόνιμη επιλογή γιατί τότε ίσως φέρει, σε βάθος χρόνου, τα αντίθετα αποτελέσματα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης