Τη μέθοδο της παρακολούθησης των ασπροπάρηδων με δορυφορικούς πομπούς εφαρμόζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE+.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα υλοποιείται με στόχο την επιβίωση των τελευταίων ζευγαριών ασπροπάρηδων που έχουν απομείνει στα Βαλκάνια. Ο πομπός δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν ολόκληρη τη μακρά διαδρομή των συμπαθών πτηνών προς θερμότερα κλίματα.

Συγκεκριμένα, πομποί έχουν τοποθετηθεί στο νεαρό «Ίκαρο», που ταξιδεύει προς τις περιοχές διαχείμασής του στην Αφρική, για να περάσει τα δύο έως τρία πρώτα χρόνια της ζωής του, και παράλληλα στον «Λάζαρο», έναν ενήλικο Ασπροπάρη, ο οποίος είχε βρεθεί δηλητηριασμένος στα Αντιχάσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η δορυφορική παρακολούθηση των πουλιών θα παράσχει στους ερευνητές σημαντικές πληροφορίες για τη μεταναστευτική διαδρομή που ακολουθούν οι ασπροπάρηδες, τον τελικό τους προορισμό, καθώς και τις απειλές που αντιμετωπίζουν κατά το ταξίδι τους, δίνοντάς τη δυνατότητα να υλοποιηθούν στοχευμένες και αποτελεσματικότερες δράσεις για την προστασία τους.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης