Η αυξημένη νοημοσύνη των ελεφάντων έχει μπει πολλάκις στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και αρκετές φορές έχει προκαλέσει επιφωνήματα έκπληξης στους ερευνητές.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Ann Smet, ερευνήτριας στο Πανεπιστήμιο Σαιντ Άντριους, να διαπιστώσει το αυξημένο I.Q. των συγκεκριμένων θηλαστικών. Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, αφρικανικοί ελέφαντες -που ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας στη Ζιμπάμπουε- κλήθηκαν να συμμετάσχουν σ’ ένα ιδιαίτερο πείραμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο πανομοιότυπα δοχεία βρίσκονταν τοποθετημένα μπροστά τους, όπου στο ένα από αυτά υπήρχε κρυμμένη μέσα μια λιχουδιά.

Ακολουθώντας τις ανθρώπινες χειρονομίες, οι ελέφαντες κατάφερναν να βρίσκουν σχεδόν πάντα το «σωστό» δοχείο, ακόμα και όταν ο άνθρωπος… οδοδείκτης στεκόταν μπροστά στο «λάθος» δοχείο. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο περιοδικό «Current Biology» και θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα ζώο δείχνει να καταλαβαίνει την ανθρώπινη χειρονομία, χωρίς προηγουμένως να έχει δεχτεί ανάλογη εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συγκεκριμένοι ελέφαντες είχαν εκπαιδευτεί να ακολουθούν μόνο λεκτικές εντολές, καθώς συνήθως ο αναβάτης ή ο εκπαιδευτής τους βρίσκονταν πίσω από το οπτικό τους πεδίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ελέφαντες που συμμετείχαν στο πείραμα είχαν εκπαιδευτεί να δέχονται αναβάτες. Οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούσαν μόνο φωνητικές εντολές και καθόλου χειρονομίες. Η ιδέα είναι πως ο εκπαιδευτής μπορεί να περπατά πίσω από τον ελέφαντα και απλά να του δίνει εντολές με τα λόγια. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι ελέφαντες έδειχναν να “πιάνουν” αμέσως το νόημα των νευμάτων κατά τη διάρκεια του πειράματος», εξήγησε ο καθηγητής Richard Byrne.

«Φυσικά ελπίζαμε να μπορέσουν να κατανοήσουν τις ανθρώπινες χειρονομίες, ωστόσο ήταν μεγάλη μας έκπληξη που έδειχναν να μη χρειάζεται να μάθουν τίποτα γι αυτές και τη σημασία τους. Έδειχναν σαν η κατανόηση να αποτελεί φυσική ικανότητά τους, μοιάζοντας έτσι περισσότερο με τον άνθρωπο απ’ όσο νομίζαμε», τόνισε από την πλευρά της η Ann Smet.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης