Αυτοί οι Γερμανοί ψαρεύονται… αλλά στην Κρήτη καταλήγουν και πάλι στη θάλασσα. Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο η τιμή τους μπορεί να φτάσει και τα 24 ευρώ το κιλό!

Ο Γερμανός ή Siganus luridus και Siganus Rivulatus είναι ένα είδος ψαριού που βρέθηκε στη Μεσόγειο πριν από 70 χρόνια, προερχόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα. Οι πρώτοι ψαράδες τον… κακοχαρακτήρισαν, καθώς τα πολλά του αγκάθια έκαναν δύσκολο το… ξεψάρισμα. Έτσι κατέληγε στη θάλασσα χωρίς να πωληθεί, κάτι που επηρέασε και τους καταναλωτές, που το τοποθέτησαν στα ψάρια «β΄ κατηγορίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο θεωρείται α΄ ποιότητας και μάλιστα τελευταία υπάρχουν ψαράδες στα Χανιά που τον εξάγουν στη χώρα αυτή, στέλνοντάς τον με αεροπλάνο, σε πολύ καλές τιμές.

«Ο Γερμανός είναι ένας λεσεψιανός μετανάστης, δηλαδή από τα ψάρια που ήρθαν στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ μετά το 1940, και τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, οι πληθυσμοί του έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Ειδικά γύρω από την Κρήτη, οι πληθυσμοί που καταγράφονται είναι πολύ μεγάλοι» δηλώνει στα «Χανιώτικα Νέα» η κ. Λίνα Ανεζάκη, αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Χανίων.

Το όνομα «Γερμανός» το απέκτησε από τα πρώτα χρόνια της εμφάνιση του στις κρητικές θάλασσες. Αλλού λέγεται προσφυγάκι. Οι εκδοχές για την ονομασία του είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη, εμφανίστηκε στα νερά της Μεσογείου και της Κρήτης τη δεκαετία του ΄40, την εποχή της Κατοχής. Η δεύτερη εκδοχή έχει να κάνει με το χρώμα του, που πολλές φορές θυμίζει στολή παραλλαγής και… Γερμανό στρατιωτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης