Έπειτα από έξι χρόνια προγραμματισμού, το δεύτερο μεγαλύτερο σύστημα εμπορίας ρύπων στον κόσμο, ύστερα από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέθηκε σε εφαρμογή στην Καλιφόρνια, την Τετάρτη. Η διαδικασία άρχισε με τη δημοπρασία αδειών εκπομπής ρύπων, μέσω Διαδικτύου, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά τη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα θέτει όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία θα διέπουν όλους τους κλάδους της οικονομίας της Καλιφόρνια, μιας από τις δέκα μεγαλύτερες παγκοσμίως. Οι ρυπαντές θα εξασφαλίζουν άδειες εκπομπής, ενώ όσες εταιρείες ξεπερνούν τις εκπομπές που τους αναλογούν θα πρέπει είτε να παίρνουν επιπλέον άδειες είτε να αγοράζουν μονάδες άνθρακα από προγράμματα που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή παρά την αγωγή που κατέθεσε, την τελευταία στιγμή, το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πολιτείας, θέτοντας ζήτημα εγκυρότητάς του, καθώς τις άδειες πωλεί η Επιτροπή Πόρων Αέρα της Καλιφόρνια. «Οι ενέργειες μιας μη εκλεγμένης επιτροπής, η οποία χρησιμοποιεί καταστατικά και κανονισμούς για να κερδίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τους φορολογουμένους, δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της πολιτείας μας» αναφέρει στην αγωγή του το επιμελητήριο.

Από τις 23 εκατομμύρια άδειες που προορίζονταν για βιομηχανίες και εταιρείες κοινής ωφελείας, περίπου το 90% χορηγήθηκε δωρεάν για το 2013. Στόχος της δημοπρασίας, στην οποία διατέθηκαν και δεκάδες εκατομμύρια άδειες για το 2015, ήταν να μετρηθεί η αξία τους με τους όρους της αγοράς. Οι μονάδες για το δικαίωμα εκπομπής ενός τόνου αερίων θα αρχίζουν από τα 10 δολάρια.

Σε βάθος χρόνου, η χορήγηση αδειών θα περιορίζεται με στόχο δραστικότερες μειώσεις των εκπομπών. Οι ενδιαφερόμενοι θα καλούνται να αποφασίσουν εάν τους συμφέρει οικονομικά να περιορίσουν τις εκπομπές τους ή να αγοράζουν επιπλέον άδειες από εταιρείες που δεν τις χρειάζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοπρασία είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ. Οι υπέρμαχοι του προγράμματος ελπίζουν ότι θα λειτουργήσει ως προσχέδιο ενός εθνικού χρηματιστηρίου άνθρακα. Οι πολέμιοί του κάνουν λόγο για ακόμη έναν φόρο επί της ρύπανσης και το θεωρούν άδικο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι θα φέρει κύματα απολύσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης