Ποια είναι η θέση που δικαιούται το περιβάλλον, η καλή διακυβέρνηση και η ζωντανή οικονομία σε πολωμένες πολιτικές συγκυρίες, όπως οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου; Είναι τελικά πολυτέλεια ο φυσικός μας πλούτος και η ποιότητα ζωής ή βάση για μια οικολογικά και κοινωνικά ζωντανή οικονομία και για μια βιώσιμη διέξοδο από την κρίση; Στις 15 Ιανουαρίου, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς κάλεσε τα κόμματα και τους υποψηφίους να δημοσιοποιήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις τους για το περιβάλλον και τη ζωντανή οικονομία.

Στην ιστοσελίδα http://www.wwf.gr/crisis/election2015 παρουσιάζονται οι τις απαντήσεις, ελπίζοντας πως θα χρησιμεύσουν ως «περιβαλλοντική πυξίδα» για τους ψηφοφόρους και θα παρακινήσουν ακόμη περισσότερους υποψηφίους και κόμματα να απαντήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δεσμεύσεις κομμάτων και υποψηφίων που στάλθηκαν στο WWF Ελλάς μέχρι την ώρα έκδοσης αυτής της ανακοίνωσης είναι οι εξής:

Κεντρικές τοποθετήσεις

ΣΥΡΙΖΑ, εστιασμένη στην εκτροπή του Αχελώου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει θέση για το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου εδώ και 20 χρόνια στο πλευρό των αγώνων των τοπικών κοινωνιών και των περιβαλλοντικών κινημάτων. Και είναι το μόνο από τα κόμματα του ελληνικού κοινουβουλίου που βρέθηκε από την πλευρά της περιβαλλοντικής προστασίας και των συνταγματικών επιταγών, αυτών που κατακύρωσαν οι 4 σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, και προσυπέγραψε η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η θέση μας επομένως είναι προ πολλού σαφής και ξεκάθαρη: η εκτροπή του Αχελώου είναι ένα άχρηστο φαραωνικό έργο που δεν εγγυάται τίποτε άλλο παρά καταστροφικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα, στο σύνολο της υδρολογικής λειτουργίας της Πίνδου, στους όρους όχι μόνο βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και επιβίωσης των οικισμών στην περιοχή. Κι αυτό είναι θέμα που για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδέχεται καμιά διαπραγμάτευση ή επανεξέταση.

Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά

Νίκος Χρυσόγελος, Συν-επικεφαλής «Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά», εκ μέρους του συνδυασμού.

«Η κλιματική αλλαγή, η αποδάσωση, τα φαινόμενα λειψυδρίας, καθώς και η απώλεια πολυάριθμων ειδών κρούουν εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου. Αν όλοι στον κόσμο κατανάλωναν φυσικούς πόρους και εξέπεμπαν αέρια του θερμοκηπίου με τον ρυθμό ενός μέσου Ευρωπαίου, θα χρειαζόμασταν 2,8 πλανήτες για να διατηρήσουμε τον υφιστάμενο τρόπο ζωής μας. Δεν επιτρέπεται να κλείνουμε άλλο τα μάτια και τα αυτιά μας. Γι αυτό και ως ευρωβουλευτής των Πράσινων συνεργάστηκα στενά με περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος και μια στροφή της οικονομίας σε πράσινη κατεύθυνση και υποστήριξα σχετικές ευρωπαϊκές καμπάνιες». Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση εδώ

Τοποθετήσεις υποψηφίων

Νέα Δημοκρατία:

Δημήτρης Σιάτος, Υποψήφιος Ν. Κορινθίας

“O υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νομού Κορινθίας, Δημήτρης Σιάτος είναι σύμμαχος στον αγώνα που δίνετε με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Σκοπός είναι να υπάρχει οικολογική συνείδηση σε όλους τους πολίτες για ένα καθαρό και όμορφο περιβάλλον.”

Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Κατερίνα Βαρελά, Υποψήφια Β’ Αθηνών: “Ως υποψήφια με το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ θα ήθελα να σας βεβαιώσω ότι τόσο το ΚΙΝΗΜΑ στις βασικές αρχές του έχει διακηρύξει την ανάγκη για διαφάνεια και το σπάσιμο των πελατεικών δομών που κρατούν δέσμιο το κράτος, όσο και εγω προσωπικά, από όποια θέση και να βρίσκομαι θα εργαστώ για να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα. Άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια στηρίζω τις δράσεις της WWF.

Η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει περιβαλλοντική πολιτική και να αποδεσμευτεί από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα στρεφόμενη σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας που η φύση της χάρισε απλοχερα.”

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης