Η αναγκαιότητα μιας συνταγματικής αναθεώρησης και οι όροι με τους οποίους θα μπορούσε αυτή να γίνει ήταν το θέμα της συζήτησης με την οποία ξεκίνησε η τέταρτη και τελευταία ημέρα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο καθηγητής κ. Σταύρος Τσακυράκης εξέφρασε την άποψη ότι «το Σύνταγμά μας είναι φλύαρο» και ότι αυτό συνιστά «πρόβλημα δημοκρατίας», επειδή «ό,τι μπαίνει στο Σύνταγμα αφαιρείται από τον κοινό νομοθέτη». Πρότεινε την αναθεώρηση των διατάξεων για την ευθύνη υπουργών και τη βουλευτική ασυλία, των αντίστοιχων για τον διορισμό των ανεξάρτητων αρχών, ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους, του άρθρου 110 για τη διαδικασία της ίδιας της αναθεώρησης, ώστε κάθε Βουλή να είναι αναθεωρητική, και του άρθρου 16 για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη διασύνδεση των συνταγματικών αρχών με την οικονομία μίλησε ο καθηγητής κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και είπε ότι μία αναθεώρηση θα πρέπει να διασφαλίζει:

– πολιτική κανονικότητα. Ανέφερε το παράδειγμα της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και επισήμανε την ανάγκη για ένα πάγιο και σταθερό εκλογικό σύστημα, ώστε αφενός να εξασφαλίζει βιώσιμες και διαρκείς κυβερνήσεις, και μη διακόπτεται η τετραετής θητεία τους.

– δημοσιονομική λογοδοσία. Πρότεινε την εισαγωγή διατάξεων και ορίων για το χρέος και το έλλειμμα, και τη θέσπιση ανεξάρτητων αρχών με στεγανές δομές οικονομικής αυτονομίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– ασφάλεια της αγοράς, μέσω της συνταγματικής κατοχύρωσης ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα εγγυάται την παροχή επενδυτικών κινήτρων, ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος και θεσμική ενίσχυση των όρων του ανταγωνισμού.

Το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι κώδικας πολιτικής δικονομίας, τόνισε ο καθηγητής κ. Σπύρος Φλογαΐτης και σημείωσε ότι ένα Σύνταγμα πρέπει να είναι μικρό και ευέλικτο και όχι «κωδικοποίηση κορπορατιστικών αιτημάτων». Ανέφερε ότι στο σημερινό Σύνταγμα δεν υπάρχουν checks and balances (θεσμικά αντίβαρα), ότι είναι «πρωθυπουργοκεντρικό» και «πολιτικοκεντρικό». Επιπλέον, επεσήμανε ότι ο τρόπος παραγωγής κανόνων δικαίου είναι απαρχαιωμένος και τόνισε πως κανένα άλλο σύνταγμα δεν έχει διατάξεις τόσο εκτενείς για τη δικαστική εξουσία, «που είναι ερμητικά κλεισμένη στον εαυτό της».

«Είμαστε ένα failed state» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης και συμπλήρωσε ότι η αποτυχία μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Σύνταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρότεινε αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και κατάργηση του σταυρού προτίμησης, κατάργηση της μονιμότητας και διασφάλιση της αξιολόγησης στο Δημόσιο, την ίδρυση ανεξάρτητου σώματος για τη διασφάλιση της συνέχειας στη διοίκηση, την αλλαγή του άρθρου 16, ώστε να κατοχυρωθεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, και του άρθρου 110, ώστε να διευκολύνεται η αναθεωρητική διαδικασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης