«Βολές» εναντίον της Τουρκίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιρρίπτοντας ευθύνες στη γειτονική χώρα για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.  

«Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη» δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Ολομέλειας της Βουλής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το μήνυμά μας προς την Τουρκία, το οποίο αναδείχθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, πρέπει να παραμείνει σταθερό, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας, έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό. Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

«Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται με δυο λόγια κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός. 

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία υποστήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά τις πάγιες θέσεις της χώρας μας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των «αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλους της Ε.Ε.». 

«Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου στις δικοινοτικές συνομιλίες, αλλά εμπλέκεται μόνο στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου ασφαλείας» είπε επίσης ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας: «Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στην επανενωμένη Κύπρο θα υπονόμευε οποιαδήποτε προσπάθεια για ειρήνη και συμφιλίωση στο νησί. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης