«Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα» υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και, όπως λέει, η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη και το ευρώ δεν μπορεί να αποτραπεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επανερχόμενος, μετά από τις προηγούμενες δηλώσεις στους New York Times, προειδοποιεί για «τρομακτικές συνέπειες» τον πρώτο χρόνο μετά την έξοδο από το ευρώ, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Δεν μου αρέσει να το λέω έτσι ωμά, είναι σαν να φωνάζεις ”φωτιά” μέσα σε ένα θέατρο γεμάτο κόσμο» δηλώνει και επισημαίνει ότι καμία από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν έχει πιθανότητα να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Προβλέπει, ακόμη, ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγήσει και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ σε bank run (μαζικές αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων). «Αν δεν παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ευρώ θα εκραγεί. Θα τυλιχθεί στις φλόγες και τότε θα πρέπει να ρίξουμε στη φωτιά όσο περισσότερο νερό μπορούμε», προκειμένου να περιοριστεί η «φυγή» κεφαλαίων από τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες, αναφέρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικρίνει, παράλληλα, τη γερμανική κυβέρνηση για την πολιτική λιτότητας που επέβαλε, τονίζοντας ότι «τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι αυτή η συνταγή δεν λειτουργεί, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να εξυμνείται ως επιτυχημένο μοντέλο». Θεωρεί, μάλιστα, ότι η Γερμανία πρέπει να επιτρέψει σε πληθωρισμούς της τάξεως του 3% – 4%, προκειμένου να μην πέσει και η ίδια θύμα της «μανίας για λιτότητα».

Νέα παρέμβαση Σόιμπλε για τις ελληνικές εκλογές

Νέο μήνυμα προς την Ελλάδα, με τον γνωστό άκομψο τρόπο του, στέλνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας πως «όποιος προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι δεν χρειάζεται να τηρήσουν το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας, λέει ψέματα στον ελληνικό λαό».

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Bild», ο κ. Σόιμπλε σημειώνει επίσης ότι «κάποιοι στην Ελλάδα φαίνεται να πιστεύουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους, επειδή ”αυτοί στις Βρυξέλλες” δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς».

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σε αντίθεση με τον Πολ Κρούγκμαν, επισημαίνει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να αποφευχθεί, αλλά υπογραμμίζει ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Ερωτηθείς πόσο χρόνο έχει ακόμη η χώρα μας, δηλώνει: «Η Ελλάδα διαθέτει αρκετά χρήματα μέχρι μετά από το μέσο του χρόνου, ώστε να μη χρειάζεται τις αγορές, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι όσο γρηγορότερα μπορέσει να έχει μια λειτουργούσα κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο. Η σημερινή κατάσταση προκαλεί ανασφάλεια στους ανθρώπους και ακριβώς αυτό είναι που δεν πρέπει να κάνει η πολιτική».

Τονίζει, τέλος, ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. «Αν κάποιος στην Ελλάδα το πιστεύει, κοροϊδεύει τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του» αναφέρει και προσθέτει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ούτως ή άλλως απαραίτητες για την Ελλάδα και το να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα δεν θα έχει αποτέλεσμα, με κανένα σενάριο.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης