Στο κόκκινο βρίσκεται ο συναγερμός στα πολιτικά επιτελεία εν όψει του συλλαλητηρίου της Κυριακής και μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο οποίος επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της ταυτότητας των πολιτών της γειτονικής χώρας.

Παρόντες του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε «κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να λεγόμαστε Μακεδόνες». Στον απόηχο της δήλωσης αυτής, κινητοποιήθηκαν τα πολιτικά επιτελεία στην Αθήνα αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης, προβαίνοντας σε εκτιμήσεις για το εάν και κατά πόσο η θέση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προδίδει αιφνιδιαστική σκλήρυνση της άλλης πλευράς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ισχυρίστηκε πως απ’ όσα ξέρει, η Αθήνα δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας. Απαντώντας κύκλοι του υπουργείου εξωτερικών, αλλά όχι ο υπουργός, δήλωναν νωρίς το βράδυ της Πέμπτης «εμείς έχουμε υποβάλει προτάσεις, ο κύριος Νίμιτς δεν θα πρέπει να μας ερμηνεύει».

Ωστόσο παρά την ανεπίσημη αυτή δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο ίδιος ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του προς το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters κράτησε μια ηπιότερη στάση επισημαίνοντας μάλιστα «πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχει λυθεί το πρόβλημα». Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ και στα στοιχεία εκείνα που καθορίζουν την ελληνική θέση.

Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ούτε ένα ελληνικό κείμενο που θα έχει τις απόψεις μας μόνο είναι, ούτε είναι ένα κείμενο που είναι ήδη συμφωνία-συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που εμείς θεωρούμε ότι με αυτό μπορούμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε», αποσαφήνισε σχετικά με το προσχέδιο Συμφώνου το οποίο θα καταθέσει σύντομα η Αθήνα στη διαπραγμάτευση για την επίλυση της ονομασίας της πΓΔΜ.

«Το προσχέδιο θα είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου, η δε συμφωνία, μπορεί να επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες. Στην πραγματικότητα, ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση τι θα συνιστούσε πρόοδο για την Αθήνα αν η διαφωνία με τα Σκόπια δεν διευθετηθεί έως τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε πως «θα διευθετηθεί». Tόνισε δε, πως «υπάρχει μια νέα δυναμική για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, από τότε που μια πιο μετριοπαθής κυβέρνηση εκλέχθηκε στην πΓΔΜ τον περασμένο χρόνο, έπειτα και από προσπάθειες τριών ετών με την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης που είχε προτείνει και προώθησε η ελληνική πλευρά».

«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς τα συμφέροντα της περιοχής, για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, αναφέροντας τη σημασία των αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

«Επιτρέψτε μου να σας πω ένα παράδοξο. Ας υποθέσουμε ότι δεν καταλήγουμε σήμερα σε μια συμφωνία, ποιό όνομα έχει απομείνει;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση για την έλλειψη στήριξης. «Διεθνώς, θα παραμείνουμε με το σκέτο ‘Μακεδονία’, συνεπώς δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτε και στις (διμερείς) μας σχέσεις θα παραμείνουμε με το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», τόνισε και συμπλήρωσε: «Γραμματικά, είναι ένα όνομα που εξακολουθεί να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, που είναι σύνθετο και με χρονολογικό προσδιορισμό. Οπότε, κοροϊδεύουμε απλά τους εαυτούς μας με γλωσσολογικούς ακροβατισμούς».

Ερωτηθείς αναφορικά με τις διαδηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι ενδείξεις δημοκρατίας. Και στις δύο χώρες, οι πολίτες που δεν συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό δεν έχουν κακή πρόθεση» είπε, σημειώνοντας ότι «είναι απλά πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από μια διαφορετική σκοπιά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό (υπόβαθρο) ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την Ιστορία και να μάθουμε από αυτήν, αλλά να μην παγιδευτούμε σε αυτή» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Αντεπίθεση Μητσοτάκη από τον Πύργο Ηλείας

Ο πρόεδρος της ΝΔ , ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στην Πελοπόννησο, απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες στην κομματική εκδήλωση στον Πύργο Ηλείας, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το θέμα αυτό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ως προς το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης αναφέροντας χαρακτηριστικά « η λύση θα πρέπει να είναι συνολική ή αλλιώς δεν θα υπάρξει λύση». Πιο συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε για τις εξελίξεις στο «Μακεδονικό» τα εξής:

«Η ανικανότητα και ο τυχοδιωκτισμός των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χειροτέρεψε τη ζωή των πολιτών της Ηλείας, αλλά και όλων των Ελλήνων. Και συνεχίζει να απειλεί τα συμφέροντα της χώρας. Δείτε τους χειρισμούς τους στο Σκοπιανό, ένα θέμα που απασχολεί κάθε πατριώτη. Αντί ο κ. Τσίπρας να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα, επέλεξε την μικροπολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος. Αντί να ενώσει δυνάμεις για να πετύχει την καλύτερη δυνατή λύση, επεδίωξε να διχάσει όχι μόνο τα Κόμματα, αλλά την ίδια την ελληνική κοινωνία. Ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός πρώτα θα ξεκαθάριζε τη θέση της Κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας δεν το έκανε. Αντιθέτως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να έχουν αντίθετες θέσεις. Πρόκειται για άθλια πολιτική συμπαιγνία σε κοινή δημόσια θέα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι κατάντια για τη χώρα να έχει αυτή την κρίσιμη ώρα μια τόσο ανεύθυνη Κυβέρνηση» και πρόσθεσε:

«Ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός θα επεδίωκε την εθνική συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα. Θα ενημέρωνε τους πολίτες. Κυρίως, όμως, θα σεβόταν τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες τους. Θα προσπαθούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Ο κ. Τσίπρας δεν το έκανε. Αντιθέτως, όλα τα πολιτικά Κόμματα του έχουν γυρίσει την πλάτη και ο ελληνικός λαός εκφράζει την εύστοχη ανησυχία του. Γιατί οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί οτιδήποτε. Γιατί θυμούνται τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και δεν θέλουν να το ξαναζήσουν. Και θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω κάτι. Εμείς σεβόμαστε και όσους πολίτες επιλέξουν να πάνε στα συλλαλητήρια, και όσους επιλέξουν να μην πάνε. Σεβόμαστε κάθε επιλογή. Αυτό που δεν είναι σεβαστό και δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό, είναι να βγαίνει το παρακράτος του Ρουβίκωνα, να απειλεί με επεισόδια και η Κυβέρνηση να κοιτάζει απαθής. Δεν το λέω τυχαία αυτό στον κ. Τσίπρα γιατί τα λάθη του και σε αυτό το θέμα είναι ασυγχώρητα. Ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός, πριν ακόμη αρχίσει τη διαπραγμάτευση θα διασφάλιζε ότι η άλλη πλευρά θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να βρεθεί λύση. Ο κ. Τσίπρας δεν το έκανε. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας μπήκε, εδώ και πολλές εβδομάδες, σε συζητήσεις με την απέναντι πλευρά, χωρίς να συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Το 2008 πριν το Βουκουρέστι, η τότε Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, είχε επιδιώξει τη δημιουργία ενός εθνικού μετώπου για το χειρισμό του θέματος. Και ήταν προς τιμήν των ελληνικών Κομμάτων που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ακολούθησαν την εθνική γραμμή. Ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν προσπάθησε να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο κλίμα συναίνεσης, αλλά αντιθέτως, χρησιμοποίησε το ζήτημα των Σκοπίων νομίζοντας ότι έτσι θα πλήξει πολιτικά την Αντιπολίτευση. Κάνουν μικροπολιτική με τα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Και κρύβουν συστηματικά την αλήθεια.

Ο κ. Τσίπρας αντί να βελτιώσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου και να πάει ένα βήμα παραπέρα τις εθνικές επιδιώξεις, είναι έτοιμος να κάνει βήματα πίσω. Αντί να θέσει πρώτα το ζήτημα του αλυτρωτισμού – πριν καν μπει στη συζήτηση για το όνομα – το είχε αφήσει εντελώς απ’ έξω. Και το έθεσε μόνο όταν εμείς το επισημάναμε, με ένταση. Αντί να απαιτήσει δεσμεύσεις στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, για να φανεί αν πραγματικά πληρούνται οι προϋποθέσεις λύσης από την άλλη πλευρά, είναι έτοιμος να δώσει ανταλλάγματα δημιουργώντας τετελεσμένα. Αντί να ξεκόψει εξαρχής κάθε αναφορά σε «μακεδονικό έθνος», το οποίο αποτελεί τη βάση της αλυτρωτικής προπαγάνδας, το αφήνει να υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων. Και το βασικότερο: Αντί να απαιτήσει λύση – πακέτο, φαίνεται έτοιμος να δεχτεί την τμηματική επίλυση των διαφορών. Να υποχωρήσει, δηλαδή, από τώρα σε αυτά που αποτελούν τα δικά μας διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα, όπως η ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς, για να πάρει ως αντάλλαγμα κάποιες διαβεβαιώσεις, που εύκολα μπορούν να αλλάξουν αργότερα. Γι’ αυτό και θέλω σήμερα να τονίσω, προς όλες τις πλευρές, εντός και εκτός Ελλάδος: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη. Λύση σε δόσεις με την Ελλάδα να πληρώνει τοις μετρητοίς όχι μόνο δεν θα γίνει δεκτή, αλλά είναι επικίνδυνη. Για να πω ακόμη πιο απλά, η συμφωνία είτε θα είναι συνολική είτε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Τι λέει το «Κίνημα Αλλαγής» για τις δηλώσεις Ντιμιτρόφ

Αντίδραση υπήρξε και από την κεντροαριστερά η οποία με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ως ένδειξη της σκληρής στάσης που διατηρεί η άλλη πλευρά αλλά και των αλυτρωτικών προθέσεών της. 

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που αρχίζει να διαμορφώνεται μια γενικότερη εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί το συλλαλητήριο της Κυριακής. Οι ενδείξεις αλλά και ο ρυθμός κινητοποίησης σε όλη την Ελλάδα των διαδηλωτών προϊδεάζουν για μια ογκώδη διαδήλωση, της οποία ο όγκος προφανώς θα επηρεάσει τα πολιτικά δεδομένα. Είναι ηλίου φαεινότερο πως τα πολιτικά κόμματα, οι βουλευτές καθώς και τα πολιτικά επιτελεία, αντιλαμβάνονται πως ένα ογκώδες αλλά και με παλμό συλλαλητήριο θα αποτελέσει ηχηρό μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό σπεύδουν οι πάντες να λάβουν θέσεις από τώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης