Στα πλοκάμια της αμερικανικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και του «οικονομικού πολέμου» με αφορμή την ουκρανική κρίση προσπαθεί να μας εμπλέξει η Ουάσιγκτον, που έστειλε τον αρμόδιο συντονιστή της για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις να προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η ελληνική συμμετοχή στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Η ρωσική πλευρά επαναβεβαίωσε την ετοιμότητά της να εξετάσει την παροχή χρηματοδότησης στις ελληνικές εταιρείες που θα εμπλακούν στο εγχείρημαΟι ΗΠΑ, ανησυχούν για την εξέταση ενδεχόμενης επέκτασης του τουρκικού αγωγού στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι “δεν θα αυξήσει την ενεργειακή διαφοροποίησή της, πιθανώς να δημιουργήσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, ενώ δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας”, όπως αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. O ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Άμος Χόχσταϊν δε, χαρακτήρισε ανύπαρκτο το σχέδιο του ρωσικού αγωγού.

Η αμερικανική «αντεπίθεση» ήρθε ένα εικοσιτετράωρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο Πούτιν και καθώς ανακοινώθηκε ότι οι Ρώσοι έχουν εκφράσει την πρόθεση να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές εταιρείες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του έργου Turkish-Greek Stream.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Κρεμλίνο, τονίζοντας ότι «η ρωσική πλευρά επαναβεβαίωσε την ετοιμότητά της να εξετάσει την παροχή χρηματοδότησης στις ελληνικές εταιρείες που θα εμπλακούν στο εγχείρημα».

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού πάντως, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμετ Άμος Χόχσταϊν, αρμόδιος για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις των ΗΠΑ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη και ερωτηθείς για το αν ο Greek Stream έρχεται σε αντίθεση με τον Νότιο Διάδρομο, απάντησε: «Έχω μάθει να δουλεύω σε σχέδια που υπάρχουν». Και όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΑΠΕΝ, ουδένα αντάλλαγμα προσέφερε.

​Είναι προφανής η δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον επειδή το νέο πρότζεκτ, όπως και το προηγούμενο, (του South Stream) παρακάμπτει την ΟυκρανίαΕίναι προφανής η δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον επειδή το νέο πρότζεκτ, όπως και το προηγούμενο, (του South Stream) παρακάμπτει την Ουκρανία. Αντίθετα, θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία με την Τουρκία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος θα βγαίνει στα ευρωπαϊκά παράλια της Τουρκίας και θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Απώτερος στόχος, να τροφοδοτήσει με ρωσικό αέριο τη νοτιοανατολική και την κεντρική Ευρώπη μέσω επιμέρους εθνικών αγωγών: του «ελληνικού», από τους Κήπους στον Έβρο ως τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, και των αντίστοιχων της ΠΓΔΜ -μέρος του οποίου έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται- και της Σερβίας, με τελικό προορισμό την Ουγγαρία και ενδεχομένως την Αυστρία.

Mε τον Turkish Stream οι Ρώσοι θεωρούν ότι μπορούν να ξεπεράσουν τους φραγμούς που θέτει το τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ στην ιδιοκτησία αγωγών επί ευρωπαϊκού εδάφους από εταιρείες τρίτων χωρών που είναι και παραγωγοί ενεργειακών πρώτων υλών, όπως η Gazprom.

Η δυναμικότητα του αγωγού

Η συνολική δυναμικότητα του Turkish Stream θα φθάνει στα 63 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, εκ των οποίων τα πρώτα 14 δισ. κ.μ. προορίζονται για την τουρκική αγορά και κυρίως για την Κωνσταντινούπολη, που αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού. Επισημαίνεται ότι η Τουρκία έρχεται δεύτερη στην κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία.

Μάλιστα, επειδή το πρώτο μέρος του έργου, από τα ρωσικά παράλια στη Ρούσκαγια, έχει προχωρήσει, καθώς συμπίπτει με τον South Stream, οι Ρώσοι εκτιμούν ότι οι πρώτες παραδόσεις αερίου στην Τουρκία μπορούν να ξεκινήσουν στα τέλη του επόμενου χρόνου. Ας σημειωθεί ότι η γειτονική χώρα προμηθεύεται ήδη αέριο από τη Ρωσία, μέσω του αγωγού Blue Stream, δυναμικότητας 16 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως.

Έτσι, το τηλεφώνημα Τσίπρα-Πούτιν συνέπεσε με την υπογραφή μία ημέρα πριν της συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας για την έναρξη των πρώτων παραδόσεων ρωσικού αερίου στη γειτονική χώρα μέσω του Turkish Stream τον Δεκέμβριο του 2016. Tη συμφωνία την υπέγραψαν ο επικεφαλής της Gazprom Aλεξέι Μίλερ και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.

Η «ανύπαρκτη» (για τις ΗΠΑ) ρωσοτουρκική συμφωνία

Στη συμφωνία να ξεκινήσουν οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τον Δεκέμβριο του 2016 κατέληξε ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom με την Τουρκία, όπως ανέφερε το τμήμα Τύπου της Gazprom. «Σήμερα (7/5) υπήρξαν πολύ εποικοδομητικές και σημαντικές διαπραγματεύσεις. Υπάρχει πλέον συμφωνία για την έναρξη της εκμετάλλευσης και των παραδόσεων (ρωσικού) φυσικού αερίου μέσω του Turkish Stream από τον Δεκέμβριο του 2016» είπε ο διευθύνων σύμβουλός της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Νωρίτερα ο ίδιος συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ.

Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Μίλερ είχε ανακοινώσει ότι θα κατασκευαστεί νέος αγωγός προς την Τουρκία, με ετήσια δυναμικότητα 63 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου. Ο αγωγός θα περνάει μέσα από την Τουρκία και ένας κόμβος θα δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, για περαιτέρω διανομή στους Ευρωπαίους.

Η απόφαση για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream έγινε αφού η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, τον Δεκέμβριο του 2014, υπό το φως της «μη εποικοδομητικής» στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος. Το μεγαλύτερο μέρος του Turkish Stream θα διασχίσει υποθαλάσσια τη Μαύρη Θάλασσα και θα συμπίπτει με τη διαδρομή του South Stream που έχει ήδη εγκριθεί.

Στις 8 Μαΐου το ρωσικό πρακτορείο Ιnterfax μετέδωσε ότι «ξεκινά το στάδιο της κατασκευής του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που προορίζεται να φέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας», επικαλούμενο δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, ο Μίλερ είπε ότι η Gazprom έχει στραφεί στο στάδιο της προετοιμασίας και κινητοποίησης πόρων για τη θαλάσσια επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. «Γι’ αυτό η σημερινή ημερομηνία μπορεί να θεωρηθεί ημερομηνία έναρξης για την κατασκευή του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου» σημείωσε ο επικεφαλής της Gazprom. 

Η Gazprom και η τουρκική Botas υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης την 1η Δεκεμβρίου 2014, για την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού που θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα. Υπεύθυνη για την κατασκευή, η «νέα» εταιρεία Gazprom Russkaya. Από τα 63 δισ. κ.μ. ετήσια δυναμικότητα του αγωγού Turkish Stream, τα 47 δισ. κ.μ. θα πρέπει να παραδίδονται στον νέο κόμβο φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης (Με πληροφορίες από Sputnik – Ιnterfax – hurriyetdailynews.com)

Διαβάστε ακόμη: 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης