Με τις αναμενόμενες ενστάσεις για τη συμφωνία με τους πιστωτές, με έντονη αμηχανία αλλά και με μία καθοριστικής σημασίας παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας μετά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε ότι «στις διαπραγματεύσεις που κάναμε μας οδηγούσαν σε εκβιασμό. “Η υπογράφετε νέο μνημόνιο η χρεοκοπείτε”», και προσέθεσε ότι «η μεταβατική συμφωνία είναι προωθητικός συμβιβασμός. Κερδίσαμε χρόνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απευθυνόμενος, όμως, στο εσωκομματικό ακροατήριο ήταν ιδιαιτέρως αυστηρός και τόνισε εν είδει άτυπης προειδοποίησης: «Απαιτείται συγκρότηση μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας για να αποτρέψουμε την απειλή ενός νέου μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτήσαμε μετά το συνέδριο δεν είναι ούτε ενιαίος ούτε κόμμα των μελών του και γι’ αυτό έχουμε ευθύνη όλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργεί με όρους ενιαίου κόμματος μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με υπευθυνότητα των μελών του».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρεται να επέκρινε τη συμφωνία, λέγοντας ότι παρουσιάζει ασάφειες και προβλήματα.

Θεώρησε δεδομένο ότι η συμφωνία δεν θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή και σημείωσε, μεταξύ των άλλων: «Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τη χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσέθεσε ότι «η συμφωνία με τη λίστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση με τους θεσμούς εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα» και υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία αυτή, χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε το επόμενο διάστημα».

Απορριπτικός προς την όποια κριτική εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς. Χαρακτήρισε «καλοδεχούμενες» τις κριτικές, συμπλήρωσε όμως: «Η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Οι κριτικές καλοδεχούμενες αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα».

Επιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης