Η απότομη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες δείχνει τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, σημειώνει το Bloomberg.

Το Eurogroup, από την πλευρά του, δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα χωρίς παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, αναφέρει το πρακτορείο. Η Ελλάδα δεν θα συμφωνήσει σε επέκταση του τρέχοντος προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Bloomberg σημειώνει ακόμη ότι θα συνέλθει εκ νέου όταν η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Όπως αναφέρει, όσο περισσότερο περιμένει η Ελλάδα, τόσο θα επιδεινώνεται η οικονομία της. Την ίδια στιγμή, ο ήδη πιεσμένος τραπεζικός τομέας ήδη βασίζεται στην παροχή έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA) η οποία εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ, προσθέτει, ήδη αναγκάστηκε να αυξήσει κατά 5,4 δισ. ευρώ τον ELA.

Ο ELA ο οποίος κρατά ανοιχτές τις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να μετατραπεί σε δαμόκλειο σπάθη πάνω από τις τράπεζες, καθώς θα βασίζονται σε παράγοντες εκτός του ελέγχου τους για να διατηρηθεί σε ισχύ. Μια αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να φτάσει γρήγορα σε συμφωνία με το Eurogroup ή η αύξηση του ρυθμού αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να βάλουν την ΕΚΤ σε μια θέση όπου θα μπορούσε να αισθανθεί αναγκασμένη να διακόψει τον ELA.

Αυτό θα σήμαινε την εισαγωγή κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα. Το πρόβλημα για όλες τις πλευρές είναι ότι η χρονική στιγμή, εάν η κρίση οδηγηθεί από τους Έλληνες καταθέτες, δεν υπόκεινται στον έλεγχο κανενός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης