Στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί η επαγγελματική εκπαίδευση και να αποτελέσει μια πραγματικά ισότιμη επιλογή για τους μαθητές και όχι μία λύση ανάγκης όπως είναι σήμερα», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, στην Πάτρα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτό το στόχο συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός, ορίζοντας έναν υφυπουργό με αποκλειστική αρμοδιότητα την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης είπε ότι «αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη πρόσκληση προς τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, να συμμετάσχουν στο μεταλυκειακό έτος, δηλαδή στην τάξη μαθητείας». Όπως εξήγησε, «είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, περιλαμβάνει τέσσερις ημέρες εκμάθηση στο χώρο εργασίας, δηλαδή σε επιχειρήσεις του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα και μία μέρα εργαστηριακό μάθημα στο σχολείο.»

Παράλληλα, είπε ότι «προβλέπεται αμοιβή στο 75% του κατώτερου νομοθετημένου μισθού, καθώς και πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα».

Όλο αυτό το πρόγραμμα όπως ανέφερε, «είναι υπό την εποπτεία των σχολείων με υπεύθυνο εκπαιδευτικό, ο οποίος παρακολουθεί τους μαθητευόμενους στη διάρκεια της εξάσκησής τους, που γίνεται με βάση πρόγραμμα σπουδών». Αυτό το πρόγραμμα, όπως είπε ο ίδιος, προβλέπει ότι μετά την εννιάμηνη ολοκλήρωσή του, οι απόφοιτοι αποκτούν πιστοποίηση και επίπεδο προσόντων, «πέντε», όπως καθορίζεται στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις θέσεις, ο υφυπουργός Παιδείας είπε ότι «έχουμε εξασφαλίσει σήμερα 2.000 θέσεις μαθητείας», προσθέτοντας ότι «το πρόγραμμα αυτό γίνεται αποδεκτό από τους μαθητές και τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, αλλά και από τους εκπαιδευτικούς».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης