Αισιόδοξος για το 2014 εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βούλης, όπου γίνονται συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

«Το 2014 ξαναμπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά η οικονομία. Αν η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι στο 0,6%, να δουλέψουμε για να την ξεπεράσουμε. Γι’ αυτό χρειάζεται επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, εξάλειψη των αντιαναπτυξιακών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, ανασυγκρότηση του ΕΣΥ», εξήγησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπό ομαλές συνθήκες, θα απαιτείτο μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Χαλάρωση όμως θα σήμαινε εξάλειψη κάθε προοπτικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό και ο προϋπολογισμός το 2014 θέτει ως πάγιο και αδιαπραγμάτευτο στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ικανοποιημένος για την επίτευξη -και μάλιστα επί τα βελτίω- των στόχων του προϋπολογισμού του 2013, αν και τόνισε πως για την έξοδο από την κρίση «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

«Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα ακολουθεί τον δρόμο και των άλλων χωρών που έχουν μπει σε προγράμματα ενίσχυσης», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μετάβαση στο νέο κράτος απαιτεί στοχευμένες τομές»

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να σκιαγραφήσει στην ομιλία του τη συνολική εικόνα, όχι μονάχα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του ελληνικού κράτους. Κρατώντας αποστάσεις από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο (το οποίο διακρίνουν στις μεταρρυθμίσεις κάποιοι «λόγω ιδεολογικής ακαμψίας»), ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η μετάβαση στο νέο κράτος «δεν αποτελεί διαδικασία καταιγιστικών αλλαγών που συμβαίνουν σε μια νύχτα, αλλά σοβαρή μεταρρύθμιση που υλοποιείται με στοχευμένες τομές».

Στο πλαίσιο αυτό, εξαλείφονται θύλακες διαφθοράς, εγκαθιδρύονται στιβαροί μηχανισμοί εποπτείας, γίνεται καλύτερη στόχευση των δημοσίων δαπανών και μάλιστα των κοινωνικών.

«Το νέο κοινωνικό πρότυπο, θα είναι περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των πλέον αδύναμων στην κοινωνία. Η εποχή που ένας εφοπλιστής μπορούσε να παίρνει προνοιακό επίδομα, έχει φύγει ανεπιστρεπτί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο -συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών- η Παιδεία θα επενδύει στο τρίγωνο «έρευνα-εκπαίδευση-καινοτομία» και θα ξεπερνά τους στόχους των αποφάσεων της Λισαβόνας για το εκπαιδευτικό σύστημα.

«Όχι μόνον θα έχουμε τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά, αλλά μία εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στο σύνολο των αναγκών της χώρας, με τα δημόσια πανεπιστήμια μέσω σοβαρής αξιολόγησης να μετατρέπονται σε θύλακες καινοτομίας και έρευνας», είπε.

Έπαινοι και κριτικές σε βουλευτές

«Ένα νέο πρότυπο αναδύεται», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας και «η προοπτική αυτή δεν θα πρέπει να υπονομευτεί από διχαστικές λογικές». Ο υπουργός Οικονομικών επαίνεσε έτσι τους βουλευτές της συμπολίτευσης για την επιλογή τους «να ακολουθήσουν τον δρόμο της αρετής με πολιτικό και προσωπικό κόστος» και ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, «να σταματήσουν την καταστροφολογία και να συμβάλουν με προτάσεις για βιώσιμες λύσεις».

«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να επιδείξει περισσότερη υπευθυνότητα, να μην αντιδρά στο συμμάζεμα του κράτους όπου χρειάζεται, να κάνει παραγωγική και όχι ισοπεδωτική κριτική και να καταθέτει σοβαρές και στοιχειοθετημένες προτάσεις για τη βελτίωση των πολιτικών», σημείωσε.

Τέλος, απαντώντας σε κριτική της Ντόρας Μπακογιάννη για την προχθεσινή του συνέντευξη («υπερφορολόγηση των Ελλήνων» διαπίστωσε η βουλευτής), ο Γιάννης Στουρνάρας παρατήρησε πως «οι φόροι στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανήλθαν το 2012 στο 22,8%, ενώ το ίδιο έτος, ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ανήλθε στο 25,7%. Αυτό λοιπόν, δείχνει πως σε συνολικά επίπεδα, η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται σε σχέση με την ευρωζώνη».

«Για να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να φορολογήσει τα κέρδη από την επιχειρηματική δραστηριότητα με διαφανή και ομοιόμορφο τρόπο από το πρώτο ευρώ. Γιατί κάθε φορά που ετίθετο αφορολόγητο όριο, πολλοί ως δια μαγείας, δήλωναν εισοδήματα στο ύψος του αφορολόγητου. Τα τοκοχρεολύσια που πλήρωναν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις τράπεζες, είναι υψηλότερα απ το εισόδημα που έχουν δηλώσει. ‘Άρα έχουμε να κάνουμε με κραχτή περίπτωση μεγάλης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:
«Δεν υπάρχει υπερφορολόγηση», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013, 11:48

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης