Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Δριμεία κριτική κατά των κυβερνητικών ενεργειών, με αιχμή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε τη στάση του Προέδρου της Βουλής, της κυβέρνησης, του υπουργού Παιδείας και των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ.

«Το νομοσχέδιο που ψηφίζετε, σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Από το παρελθόν έρχονται και οι αντιλήψεις που το νομοσχέδιο αυτό, επιβάλλει» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και δήλωσε: «Δεσμεύομαι ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και της ελληνικής κοινωνίας ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ανώτατη εκπαίδευση».

Εξαπολύοντας βέλη κατά του κ. Βούτση, είπε χαρακτηριστικά: «Η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο, δυστυχώς με την ανοχή του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος είναι πια συνένοχος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και αναφερόμενος στη στάση των βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, παρατήρησε: «Κύριοι των ΑΝΕΛ για ένα υπουργείο, για ένα έδρανο στη Βουλή, προσυπογράφετε την παράδοση των ΑΕΙ στις ορέξεις του κυβερνητικού σας εταίρου».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε: «Φέρνετε σήμερα ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίσει τα ελληνικά πανεπιστήμια».

Και επεσήμανε: «Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που:

• Πνίγει τα μεταπτυχιακά προγράμματα
• Ανασύρει μία αναχρονιστική αντίληψη για το άσυλο
• Οδηγεί του νέους και ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες, πιο κοντά στην ανεργία
• Δημιουργεί ένα ασφυκτικό γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό πλαίσιο λειτουργίας
• Επαναφέρει την άκρατη κομματικοποίηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση» και σημείωσε: «Αυτό είναι το σχέδιό σας, σε κάθε τομέα. Να δημιουργείτε πολίτες εξαρτημένους από το κράτος. Φέρνετε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας της Βουλής. Νομοθετείτε ερήμην της κοινωνίας με την ελπίδα πως λείπει σε διακοπές».

Συνεχίζοντας την ολομέτωπη κριτική του, κατά της κυβέρνησης, είπε: «Νομοθετείτε αγνοώντας προκλητικά το κλίμα συναίνεσης που με κόπο και αμοιβαίες υποχωρήσεις, κατακτήθηκε στα θέματα της εκπαίδευσης. Στον χώρο της εκπαίδευσης συντελείται μία επανάσταση. Εσείς αντί να κοιτάτε μπροστά, κοιτάτε πίσω. Επιχειρείτε βίαιη επιστροφή στο παρελθόν».

«Η μέθοδος σας, είναι πλέον γνωστή: Στοχοποιείτε και υπονομεύετε ό,τι δε μπορεί να ελεγχθεί. Επαναφέρετε τις παρατάξεις στα όργανα διοίκησης», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ και υπογράμμισε: «Προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα ΑΕΙ. Με ποιο δικαίωμα μετατρέπετε τα Πανεπιστήμια σε άβατα ανομίας;».

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα μεταπτυχιακά προγράμματα κατηγόρησε την κυβέρνηση, πως «αντί να τα χρησιμοποιεί ως εργαλείο για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων, πάει να τα καταπνίξει».

Ο κ. Μητσοτάκης, επέκρινε τον Υπουργό Παιδείας και χαρακτηριστικά είπε: «Έρχεται ο κ. Γαβρόγλου και λέει: ‘Αν οι καλοί είναι να φύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν πληρώνονται, εγώ τους προτρέπω να το κάνουν’. Τι λέτε κ. Γαβρόγλου; Από πού κι ως πού θα πείτε σε κάποιον να φύγει από την πατρίδα του;»
Ενώ επεσήμανε: «Εσείς θα φύγετε από την εξουσία που με τόσο αντιδημοκρατικό τρόπο ασκείτε. Θα φύγετε με τον πιο δημοκρατικό τρόπο, που είναι οι εκλογές».

Και τόνισε: «Δεν επιζητείτε την κοινωνική πρόοδο αλλά το βόλεμα μιας μειοψηφίας της παρακμής, της οποίας είστε ο καλύτερος υπερασπιστής».

«Με τις πολιτικές σας», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ «διώχνετε τους καλύτερους από την πατρίδα μας. Τα παιδιά που σέβονται μία χώρα που δεν τους σεβάστηκε, κάποια στιγμή θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό και θα δουν ότι αυτό το οποίο έζησαν στην Ελλάδα, δεν είναι κανονικό, αλλά», όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «μία φρικτή εξαίρεση στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα».

Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να γίνει η χώρα της πραγματικής αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών με ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής:

1. Ενίσχυση πραγματικής αυτοτέλειας των ΑΕΙ

2. Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα

3. Αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

4. Σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία

5. Αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να μπορούν να ιδρυθούν και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Τέλος, με αφορμή την ομιλία του, στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε πως θα γίνει, Εξεταστική Επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης