Για πολλοστή φορά ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόζει για την όσο το δυνατόν ομαλότερη δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, δεχόμενος ωστόσο την κριτική εφόσον αυτή είναι «καλοπροαίρετη και εποικοδομητική».

Από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε στην κριτική που δέχεται ακόμα και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ορισμένες διαμαρτυρίες είναι δικαιολογημένες, άλλες όμως όχι. Κάθε καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική την δέχομαι και την λαμβάνω υπόψη. Απορρίπτω το είδος της κριτικής που δεν λαμβάνει υπόψη της τη δημοσιονομική στενότητα της χώρας», ανέφερε.

«Πράγματι το εισόδημα των πολιτών έχει πληγεί από την παρατεταμένη ύφεση και αυτό η κυβέρνηση το έχει επισημάνει και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας όσο και σε ανώτερο επίπεδο. Όμως η δημοσιονομική προσαρμογή που επεδίωξε η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να βασιστεί στο σκέλος των δαπανών και μόνο», είπε.

«Κατανοώ την αντίφαση ανάμεσα στους δημοσιονομικούς δείκτες και τη ζωή των πολιτών, όμως πρώτα βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες και μετά θα ακολουθήσει η βελτίωση της ζωής των πολιτών», πρόσθεσε, ενώ αναφορικά με την υπερ-φορολόγηση διευκρίνισε πως «η σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης δείχνει ότι κάποιοι πληρώνουν παραπάνω και κάποιοι άλλοι λιγότερο και ότι συνολικά η παλάντζα κλείνει υπέρ των δεύτερων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό αποτελεί μεγάλη κοινωνική αδικία δεκαετιών. Η άρση της αποτελεί στοίχημα για το Υπουργείο και προσωπικά εμένα», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε πως δεν έχει έρθει στο Υπουργείο για να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης.

Για την φορολογική πολιτική είπε ότι το 2014 θα υπάρξει:

  • φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ
  • πλήρες ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο
  • εγκατάσταση συστήματος εκροών εισροών και GPS για το λαθρεμπόριο καυσίμων
  • ανασήμανση στα προϊόντα καπνού
  • ακτίνες Χ στα τελωνεία
  • διακρατικές συμφωνίες για όσους βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό
  • επιτάχυνση ελέγχων που ήδη διεξάγονται.

Βασικά σημεία για τον Προϋπολογισμό του 2014:

  • Δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα και μέτρα λιτότητας.
  • Δημοσιονομική προσαρμογή μέσω φορολογικής συμμόρφωσης, αναδιάρθρωσης της διοίκησης και των δημοσίων δαπανών
  • Οικονομική ελάφρυνση από τις επικείμενες αποφάσεις της Ευρώπης για την Ελλάδα σχετικά με το ύψος και τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

«Ο προϋπολογισμός του 2014 υπηρετεί την ίδια κύρια στρατηγική: τη σταδιακή επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «το δήθεν σχέδιο διάσωσης της χώρας είναι ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, ένα σχέδιο απόλυτης χρεοκοπίας, αυτό που ξεδίπλωσε απόψε ο κ. Τσίπρας. Πραγματικά ήταν νομίζω απόψε μια μεγάλη αποκάλυψη ο κ. Τσίπρας. Έγινε μάντης κακών ο κ. Τσίπρας με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, αν ποτέ αυτό το σχέδιο εφαρμοστεί», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά»

Σχετικά με τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, ξεκαθάρισε πως γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις.

«Η τελευταία διαπραγμάτευση αν και έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Δεν συναινούμε. Διαπραγματευόμαστε μέχρι να μπορέσουμε μόνοι μας να ξαναβγούμε στις αγορές», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:
«Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση», Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013, 20:01

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης