Με μία υπερφορτωμένη ατζέντα και μια λίστα προτάσεων για στρατηγικές επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε την Παρασκευή στο Πεκίνο για να παρακαθήσει σε μια σημαντική -είναι η αλήθεια- σύνοδο για την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα. Είναι φανερό πως η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Κίνας συμπίπτει με δύο σημαντικές εξελίξεις.

Υπάρχει μια προφανής αντίφαση μεταξύ της προσπάθειας εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας από τη μία και της αναγκαστικής εσωστρέφειαςΗ μία αφορά στην ελληνική οικονομία, η οποία κατά τη «Wall Street Journal» εισέρχεται σε μία φάση συγκρατημένης αυτοπεποίθησης και με πρόθεση να βγει στις αγορές έστω και δοκιμαστικά προς τα τέλη του θέρους. Από την άλλη είναι μια παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, η οποία προσπαθεί να εξέλθει από τον εφιαλτικό κύκλο του ελλείμματος κέρδους και να ανακαλύψει νέες επενδυτικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σημάδια είναι σχετικά θετικά, τουλάχιστον όσον αφορά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Παρ’ όλα αυτά, οι στρατηγικοί επενδυτές του πλανήτη εξακολουθούν να «ψάχνουν» το κέρδος σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Το συγκεκριμένο κλίμα, προφανώς, πρέπει να αλλάξει και προς αυτήν την κατεύθυνση προειδοποιούν τόσο όλες οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι παγκόσμιοι οικονομικοί οργανισμοί.

Ενώ όμως η Αθήνα επιχειρεί έστω και με μεγάλη καθυστέρηση να πείσει τη διεθνή κοινότητα πως είναι σε θέση να υποδεχθεί στρατηγικές επενδύσεις, όπως μεταφορές, ενέργεια, λιμάνια, logistics κ.λπ., στην Ελληνική Βουλή κατατίθεται την Παρασκευή το περίφημο πολυνομοσχέδιο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα έως το 2020 – 2022, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα (140 τον αριθμό), ώστε στις 22 Μαΐου να συνυπογραφεί στο Eurogroup η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μέτρα που φθάνουν τα 4,5 δις ευρώ και τα οποία για άλλη μια φορά επιβαρύνουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και μεταθέτουν το όραμα της ανάκαμψης ακόμη πιο μακριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει, λοιπόν, μια προφανής αντίφαση μεταξύ της προσπάθειας εξωστρέφειας του ελληνικού επιχειρείν από τη μία και της αναγκαστικής εσωστρέφειας που το πολυνομοσχέδιο αυτό επιβάλλει στην ήδη αποξηραμένη από ρευστότητα και επενδυτικές πρωτοβουλίες ελληνική οικονομία.

Τι κρύβει το πολυνομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».

Τα νέα μέτρα υπολογίζονται σε 660-700 εκατ. ευρώ το 2017-2018, 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από περικοπές έως 18% στις συντάξεις το 2019 και άλλο 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από τη μείωση στο αφορολόγητο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει περικοπές επιδομάτων, ΕΚΑΣ και φοροαπαλλαγών από εφέτος έως το 2018, κατάργηση προσωπικής διαφοράς, μείωση αφορολογήτου τα επόμενα χρόνια και ραγδαία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το αφορολόγητο μειώνεται στα 5.686 ευρώ από 8.636 ευρώ.

Ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση των αντίμετρων, αν επιτευχθούν οι στόχοι, ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων μειώνεται από 22% σε 20%, γεγονός που θα επιφέρει αυτόματη αύξηση του αφορολόγητου κατά περίπου 570 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή συμπεριλαμβάνονται και τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν, αν επιτευχθούν οι στόχοι. Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου στις επιτροπές, εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην Ολομέλεια την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Μαΐου.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα Τσίπρα στο Πεκίνο

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στο Πεκίνο από τις 06.00 ώρα Ελλάδος, συνοδευόμενος από τους Ν. Κοτζιά και Ν. Παππά, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση κορυφής Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, στο περιθώριο της συνόδου, στις 14 και 15 Μαΐου, θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ηγέτες χωρών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με:

– τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
– τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
– τον πρόεδρο της ΛΔ της Κίνας Σι Τσινπίνγκ
– τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν
– τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
– τον πρωθυπουργό της ΛΔ της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

Στις 12 και 13 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους επενδυτικών, τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων.

Διαβάστε επίσης:


Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης