Παρακολουθήστε ζωντανά την έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες για το Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων συζητούν τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και έναν εκπρόσωπο της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου.

Στη γραμμή των Ευρωπαίων ηγετών πως η Βρετανία πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το διαζύγιο κινήθηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας τον σεβασμό των Βρυξελλών στην έκβαση της κάλπης και τη λύπη για την απόφαση.

«Δεν μπορούμε να παρατείνουμε την αβεβαιότητα» υπογράμμισε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν «άτυπες» διαπραγματεύσεις πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική ψήφος απέκοψε μια πλευρά μας, σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Πρέπει να καθησυχάσουμε όλους όσοι ανησυχούν για την πορεία της Ε.Ε. Πρέπει να προοδεύσουμε προς τους κοινούς στόχους με μια νέα φιλοδοξία».

Παράλληλα, κάλεσε τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τη θέση της το συντομότερο δυνατόν.

Ο Φάρατζ επέμεινε ότι η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. το συντομότερο, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επιτύχει μια καλή συμφωνία, βασισμένη στη δυναμική των οικονομικών σχέσεων με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

«Είμαστε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωζώνης. Μπορούμε να καταφέρουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία από ό,τι οι Νορβηγοί» τόνισε.

Οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν το μεσημέρι μη νομοθετικό ψήφισμα, το οποίο θα τροφοδοτήσει τη συνεδρίαση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης