Κυβέρνηση ειδικού σκοπού υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πάνος Καμμένος. Η συνάντηση κράτησε 20 λεπτά της ώρας και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έθεσε το πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να ισχύσει σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης οικουμενικούς χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως πρώτο όρο ο κ. Καμμένος έθεσε την ανακήρυξη της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε όλη την επικράτεια και σε όλο της το εύρος. Ως βασικό όρο έθεσε την καταγγελία του Μνημονίου εξηγώντας ότι τίθεται ζήτημα συνταγματικής νομιμότητας για το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Έθεσε επίσης ως όρο την αλλαγή καθεστώτος της Τραπέζης Ελλάδος εξηγώντας ότι την πλειοψηφία των μετοχών τις διαθέτουν μη Έλληνες.

Σύμφωνα με παρατηρητές και τα τρία αυτά σημεία εκ των επτά όρων που έθεσε ο Πάνος Καμμένος είναι εξαιρετικά δύσκολο, για διαφορετικούς λόγους να γίνουν αποδεκτά και μάλιστα άμεσα από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως δε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την μορφή, πάντα, που παρουσιάστηκαν.

Μεγάλο αγκάθι και το ζήτημα που έθεσε ο Πάνος Καμμένος για την ενημέρωση της Βουλής για όλα τα έγγραφα, συμφωνίες και πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί από την ελληνική πλευρά με τους δανειστές και για τα οποία δεν έχει ενημερωθεί το Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς την ΑΟΖ το ζήτημα δεν είναι να συμφωνήσουν τα άλλα κόμματα επί της αρχής, διότι όλα μπορούν να αποδεχτούν τον όρο αυτό, αλλά το εάν και κατά πόσο η ανακήρυξη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα χωρίς προετοιμασία και εν θερμώ.

Επίσης ζήτησε την ομόφωνη δέσμευση των κομμάτων για αλλαγή της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών και τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων. Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της πρωινής συνάντησης του Προέδρου με τους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, καθώς και το κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Μετά το αδιέξοδο κατά τις επαφές των αρχηγών της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ο Κάρολος Παπούλιας υποδέχτηκε την Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον Γ.Γ της Χρυσής Αυγής και πλέον αναμένεται να συναντήσει τον Φώτη Κουβέλη, πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

«Πάμε σε εκλογές»

Την εκτίμηση ότι η χώρα πάει για εκλογές διατύπωσε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. «Οι διερευνητικές εντολές ήταν ένα σόου κοροϊδίας του λαού και έδειξαν ανευθυνότητα των κομμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε ακόμη ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει «δεν θα καταργήσει ούτε τη δανεική σύμβαση, ούτε το μνημόνιο».

Η κ. Παπαρήγα σχολίασε παράλληλα ότι «κάποιος αέρας πνέει στην Ευρώπη αλλά προς το παρόν», όπως είπε, «είναι αρκετά κοπανιστός». Για αυτό ως λύση προέταξε την ψήφιση νόμου στη Βουλή για την κατάργηση του μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι το κόμμα της, σε αυτή ή στην επόμενη Βουλή, θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για την κατάργηση της δανειακής σύμβασης, ώστε να πάρουν όλα τα κόμματα θέση.

«Προσωπικότητα διεθνούς κύρους για πρωθυπουργός»

Ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε μεταξύ άλλων πως εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία του για ακυβερνησία της χώρας. Παράλληλα, ζήτησε για πρωθυπουργό, προσωπικότητα διεθνούς κύρους, ενώ ζήτησε τη διενέργεια λογιστικού ελέγχου για το χρέος. «Δεν στηρίζουμε ούτε με ψήφο εμπιστοσύνης ούτε με ψήφο ανοχής οποιαδήποτε κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική του μνημονίου», δήλωσε.

Το μεσημεριανό «ναυάγιο»

Μετά από μιάμιση ώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς επίσημες δηλώσεις. Η διαβούλευση του προέδρου συνεχίζεται και το «κλειδί», όπως αφήνουν να εννοηθεί όλες οι πλευρές, είναι η συνομιλία που θα έχει ο κ. Κάρολος Παπούλιας με τον Φώτη Κουβέλη το απόγευμα.

Πρώτος βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις, ωστόσο κατά την ομιλία του σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι παρά το αδιέξοδο της σύσκεψης, διατηρεί την ελπίδα να σχηματιστεί κυβέρνηση. Tέλος, επανέλαβε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που προτείνουν ΔΗΜ.ΑΡ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όμως, όπως παρατήρησε, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στη γωνία επιδιώκοντας ή τις εκλογές ή να χρεώσει τη διαχείριση της κρίσης στους άλλους.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Σαμαράς είπε λακωνικά: «H διαβούλευση συνεχίζεται». Στη συνέχεια, κατά την άφιξή του στα γραφεία του κόμματος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Κατέβαλα κάθε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούει την εντολή του λαού. Δεν καταλαβαίνω που το πάει».

Ο κ. Τσίπρας επίσης δεν προχώρησε σε καμία δήλωση μετά την ολοκλήρωση των επαφών, ωστόσο λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι έδωσε συνέντευξη Τύπου δίνοντας την δική του εκδοχή για τη σύσκεψη. Ο επικεφαλής της Κ.Ο., Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια «ώστε οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

«Όσο επιμένουν σε μία πολιτική που έχει απορρίψει ο λαός μας δεν θα έχουν πολιτική σταθερότητα. Δεν ζητούν ανοχή, ζητούν συνενοχή στο έγκλημα. Δεν μπορούμε να παρέχουμε αυτή την συνενοχή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.


(Έξοδος Ευάγγελου Βενιζέλου)


(Έξοδος Αντώνη Σαμαρά)


(Έξοδος Αλέξη Τσίπρα)

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση συνεκτιμήθηκαν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ενώ τέθηκε το θέμα των αντοχών της ελληνικής οικονομίας και από κάποιους επισημάνθηκε το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.

Η αποχώρηση του Κάρολου Παπούλια από το προεδρικό:

Ο διάλογος μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, σύμφωνα με τα όσα διαρρέει η Νέα Δημοκρατία, έχει ως εξής:

Αντ. Σαμαράς: Μπορείς να δώσεις ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με το να μην συμμετέχεις στην ψηφοφορία.

Αλ. Τσίπρας: Κάτι τέτοιο είναι αμφίβολης νομιμότητας, δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα

Ευ. Βενιζέλος: Προβλέπεται από το άρθρο 84 του Συντάγματος που προβλέπει ακόμη και σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας εφόσον έχει το ελάχιστο των 120 βουλευτών στην συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ. Σαμαράς του είπε ακόμη ότι πέρα από το καθαρά τυπικό υπάρχει το συμβολικό στην διαδικασία αυτή, ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα έχει και ψήφο εμπιστοσύνης αλλά σε κάθε περίπτωση ουσιαστική συναίνεση από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου για να αποσπάσει ό,τι καλύτερο για την χώρα στην αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Καθώς ο κ. Τσίπρας τηρούσε άκαμπτη στάση, ο κ. Σαμαράς του είπε: «Στην αρχή ζητούσες το ανέφικτο, δηλαδή να σχηματίσεις κυβέρνηση με το ΚΚΕ και τώρα κλωτσάς το εφικτό, μία κυβέρνηση με ευρύτερη στήριξη και ανοχή».

Δριμεία επίθεση Κουβέλη σε Τσίπρα

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστέρας στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας».

«Έως χθες μας καλούσε να μείνουμε σταθεροί στη γνωστή μας θέση να μην μετέχουμε σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι έχουμε συμφωνήσει με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε κυβέρνηση στήριξης του μνημονίου. Είναι ντροπή». «Η προφανής αδυναμία να δικαιολογήσει τη στάση του δεν επιτρέπεται να τον οδηγεί στη συκοφαντία και στο ψεύδος. Αυτό είναι πολιτική ανηθικότητα», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης