Μετά από τρεις ολόκληρες ώρες οι κυβερνητικοί εταίροι ολοκλήρωσαν τις διαβουλεύσεις τους, χαράσσοντας μία κοινή γραμμή απέναντι στην Τρόικα. Με την πλήρη αντίθεση της ΔΗΜΑΡ στις ριζικές αλλαγές που προωθούν οι δανειστές στα εργασιακά, το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τη στάση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, με αποτέλεσμα πλέον η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με τους επικεφαλής του κλιμακίου υπό διαφορετικές προϋποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το πέρας των συζητήσεων, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, φάνηκε ανένδοτος στο ενδεχόμενο να θιγούν οι εργασιακές σχέσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται. Τα όσα ζητεί η τρόικα δεν έχουν καμία σχέση με όλα όσα έχει να αντιμετωπίσει η χώρα σε σχέση με τα 11,5 δις ευρώ». Τόνισε ότι «οι αξιώσεις της τρόικας στοχεύουν στην ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και υπερβαίνουν τις αντοχές της κοινωνίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει το πακέτο για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «η καθυστέρηση των συζητήσεων με την τρόικα δεν ωφελεί την Ελλάδα» και πρόσθεσε πως το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να είναι το τελευταίο και να είναι εσωτερικά δίκαιο.

«Πρέπει το πακέτο να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση, αλλιώς οι αγορές δε θα πειστούν», πρόσθεσε. Εκτίμησε ακόμα ότι άλλες παρεμβάσεις στα εργασιακά δικαιώματα δεν βοηθούν ούτε την παραγωγικότητα, ούτε την απασχόληση και σημείωσε ότι είναι λάθος η εμμονή με το ζήτημα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ποια θέματα διαφωνούν οι πολιτικοί αρχηγοί με την τρόικα

Την άρνηση των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, συνάντησαν ορισμένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνονταν στο συνολικό πακέτο, καθώς θεωρήθηκε ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος θα ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερος από την απόδοσή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί δεν δέχονται:

– Να αυξηθούν από 4.500 σε 6.000 τα ένσημα, προκειμένου να κατοχυρώνεται η κατώτατη σύνταξη.
– Να καταργηθούν τα ειδικά και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας.
– Να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή των δωρεάν βιβλίων στους φοιτητές.
– Να υπάρχουν δίδακτρα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Στον αντίποδα, φέρεται να υπάρχει συμφωνία των αρχηγών για φορολόγηση με συντελεστή 28% όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μορφής, ενώ είναι ενδεχόμενο να φορολογούνται με τον συγκεκριμένο συντελεστή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν την Πέμπτη (ίσως τηλεφωνικά) με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τα ποσοστά μειώσεων στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Η τρόικα αναμένεται να αναχωρήσει την Τετάρτη από την Αθήνα και θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα.

Η σύσκεψη

Την πόρτα της Βουλής πέρασε στις 16.58 ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ενώ προηγουμένως, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή μετέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Παρόντες ήταν και οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.


(Ο κ. Βενιζέλος)


(Ο κ. Κουβέλης)

O κ. Βρούτσης αποχώρησε από το γραφείο του πρωθυπουργού περί τις 19.00 οπότε και ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. O υπουργός Εργασίας αναμενόταν να συναντηθεί εκ νέου με τους επικεφαλής της τρόικας εντός της ημέρας. Λίγα λεπτά πριν τις 21.30 ο κ. Βρούτσης έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ πρόσθεσε ότι παρά τις προσπάθειες, δεν υπάρχει σύγκλιση με τους επικεφαλής της τρόικας. Ανακοίνωσε δε ότι αρχής γενομένης της Τετάρτης θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες.

Λίγα λεπτά αργότερα, περίπου στις 19.40 εξήλθαν από το γραφείο του πρωθυπουργού οι κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Χρήστος Σταϊκούρας και κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Οικονομικών. O κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «τα χρονοδιαγράμματα ισχύουν» και ότι η εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.


(Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης)

Π. Τόμσεν: Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών όπου συναντήθηκε με τον Γ. Στουρνάρα και τον Γ. Βρούτση. «Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής ενώ για τα λίγα που απομένουν θα καταλήξουμε σύντομα», πρόσθεσε.

Το θρίλερ των διαβουλεύσεων

Με το πακέτο των μέτρων να βρίσκεται στον αέρα, μετά και το χθεσινό αδιέξοδο των διαβουλεύσεων, τα αποτελέσματα της συνάντησης των κυβερνητικών εταίρων αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Το κυβερνητικό σχήμα φαίνεται πως «πορεύεται» χωρίς πυξίδα, μετά και τις διαφωνίες της Δευτέρας, καθώς με δυσκολία αναζητεί τη «χρυσή τομή» που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών. Στόχος είναι η εξεύρεση λύσης, ενόψει και του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης, ύψους 31,5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, ο Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί για το Βουκουρέστι, στο πλαίσιο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την Πέμπτη μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έγινε σε «βαρύ» κλίμα λόγω του τέλματος στο οποίο περιήλθαν οι διαπραγματεύσεις σε βασικά ζητήματα, αλλά και λόγω της διακοπής των διαβουλεύσεων στο υπ. Εργασίας την Τρίτη.

Όπως τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, μετά την σύσκεψη της Δευτέρας με την τρόικα, υπάρχει πάρα πολλή δουλειά. «Δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση, εάν δεν κλείσουν όλα τα διαρθρωτικά και τα προαπαιτούμενα», τόνισε προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά μικρά πράγματα που πρέπει να κλείσουν, με χρονοδιάγραμμα να πάρουμε τη δόση στα μέσα Νοεμβρίου».

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο της «International Herald Tribune» εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι σύντομα η χώρα μας θα πάρει την επόμενη δόση του δανείου.

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16.30 το απόγευμα της Τρίτης η επεισοδιακή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση είχε διακοπεί και νωρίς το μεσημέρι και συνεχίστηκε στις 15.00, καθώς Τόμσεν και Βρούτσης ενέμεναν στις θέσεις τους. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα μας πριν τη διακοπή της συνάντησης βγήκε αρκετές φορές έξω από το γραφείο της σύσκεψης προκειμένου να μιλήσει τηλεφωνικά με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση είναι μεταξύ άλλων η οριζόντια μείωση των αποζημιώσεων και η κατάργηση των ωριμάνσεων (σ.σ. των αυξήσεων ανά τριετία στον βασικό μισθό δηλαδή, που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας).
Η τρόικα ζητεί πλαφόν (12 μισθών) για την αποζημίωση απόλυσης με 3μηνη προειδοποίηση και η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης να μην είναι οριζόντια, αλλά ανάλογη με την προϋπηρεσία του εργαζομένου. Παράλληλα, προσπαθεί να αποτρέψει την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων, όπως το επίδομα γάμου σταδιακά από / έως το 2015, αντιπροτείνοντας την αντικατάσταση των τριετιών με επίδομα προϋπηρεσίας ή τη μείωση του ποσοστού υπολογισμού των τριετιών.

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά είναι κατ’ αρχάς θετική στο ζήτημα της εβδομαδιαίας εξαήμερης εργασίας που θέτουν, επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι διατηρείται το 40ωρο της εβδομαδιαίας εργασίας και η δυνατότητα επιλογής ή απόρριψης του νέου συστήματος στο πλαίσιο συλλογικών κλαδικών διαπραγματεύσεων.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον έως ότου αποτιμηθούν οι αλλαγές που έγιναν με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιπροτάσεις του κου Βρούτση βρήκαν μια κάποια ανταπόκριση στους εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ, ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φαίνεται να εμμένει στη θέση του.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου-Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης