Τη βεβαιότητά του ότι η χώρα θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Και τούτο, όπως πρόσθεσε, εάν αξιοποιηθεί το μεγάλο γνωστικό κεφάλαιο που διαθέτουν οι φορείς τεχνολογίας και πληροφορικής με την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτουν και εάν η πολιτεία αναδιατάξει τις επιλογές που πραγματικά δίνουν προοπτική και δεν εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΠΕ, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «είναι κοντά η Ιθάκη αυτής της προσπάθειας. Η ρύθμιση του χρέους που πνίγει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας».

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα η χώρα στον τομέα της τεχνολογίας να κάνει μεγάλα βήματα ώστε να καλύψει το κενό που μας χωρίζει από άλλες χώρες.

«Έχουμε όλα τα εχέγγυα και κυρίως τα δυνατά μυαλά ώστε να κάνουμε την μεγάλη υπέρβαση και να νοιώσουμε ότι κερδίζει η πατρίδα» είπε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται το Δημόσιο να λύσει το πρόβλημα της διαλειτουργικότητας καθώς υπάρχουν πάνω από 280 μητρώα τα οποία δεν διαλειτουργούν. Πάνω από 11 εκατ. πιστοποιητικά τον χρόνο κυκλοφορούν έγχαρτα.

Ο στόχος του υπουργείου «είναι να καταστήσει μια βάση ταυτοποίησης ώστε πάνω σε αυτή να διασυνδεθούν όλα τα μητρώα διότι πλέον πρέπει να πάμε στη λογική της εξυπηρέτησης του πολίτη και της απελευθέρωσης της οικονομίας από αυτού του είδους τις δεσμεύσεις».

Μέσα στο 2016 θα ολοκληρώσουμε το μητρώο και θα προχωρήσουμε στη διασύνδεση των μεγαλύτερων βάσεων δεδομένων του δημοσίου ώστε να απαλλάξουμε τον πολίτη από την ταλαιπωρία και η χώρα να απαλλαγεί από αυτού του είδους τα ελλείμματα που την χωρίζουν από άλλες πιο προχωρημένες κοινωνίες είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Από την πλευρά του ο Κώστας Φωτάκης, Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ιδρύματος στήριξης έρευνας και τεχνολογίας που θα βασίζεται στη μόχλευση ενός μίγματος δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Επίσης ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα νομοθετικού πλαισίου για την θέσπιση κανόνων που απαιτεί ή έρευνα και η αξιοποίηση της καινοτομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη χρειάζεται άμεσα από την πλευρά της πολιτείας η ανάληψη μέτρων που θα περιλαμβάνουν τρεις δράσεις: νέες θέσεις εργασίας, στήριξη θυλάκων ποιότητας στα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα που θα αποτελούν πόλο έλξης για νέους ερευνητές αλλά και καταξιωμένους επιστήμονες και μέτρα για τη διευκόλυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης κάλεσε τους φορείς και τον επιχειρηματικό κόσμο να χρησιμοποιήσουν το ευρωπαϊκό ταμείο στρατηγικών επενδύσεων και τόνισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί να χρηματοδοτήσει έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο.

Παράλληλα αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της χώρας με τους θεσμούς, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επισπεύσει τη διαπραγμάτευση για να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης, ο κ. Καρβούνης πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ γρήγορα θα «τρέξει» το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα που το 2016 ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης