Αρνητικές είναι οι προοπτικές για την Ελλάδα, σε περίπτωση που αποχωρήσει από το πρόγραμμά της το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμούν οι «Financial Times».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το Ταμείο θα γίνει πιο εχθρικό μόλις στείλει ο Ντόναλντ Τραμπ τους αντιπροσώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένας παράγοντας στο τι συμβαίνει με το ελληνικό ζήτημα είναι η αδυναμία να ειπωθεί η αλήθεια» σημειώνει το δημοσίευμα, φέρνοντας ως παράδειγμα την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, που ανέφερε ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο.

Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Οι Ευρωπαίοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια ωμότητα, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί, η Κομισιόν και οι Έλληνες να διαμαρτύρονται γιατί ήθελαν να κρατήσουν λίγο ακόμη το παραμύθι της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό που τους σόκαρε περισσότερο ήταν ότι το ΔΝΤ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι κάποια μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου είχαν διαφορετική άποψη».

Σχετικά με τον Τραμπ, οι «FT» εκτιμούν πως μόλις ο νέος Αμερικανός πρόεδρος «στείλει τους αντιπροσώπους του στο συμβούλιο του ΔΝΤ, να περιμένετε ότι το κλίμα θα γίνει πολύ πιο εχθρικό. Περιμένω ότι το Ταμείο τελικά θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας ελεύθερους τους Ευρωπαίους να διαχειριστούν λανθασμένα από μόνοι τους την ελληνική κρίση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο δημοσίευμα εκτιμάται πως ο στόχος πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ είναι ανέφικτος και ότι το Βερολίνο δεν θα κουρέψει ποτέ το χρέος, σημειώνοντας ότι η εχθρικότητα πολλών Γερμανών βουλευτών έναντι της ελάφρυνσης χρέους θα είναι πολύ μεγαλύτερη μετά τις εκλογές στη χώρα.

Σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα, οι «FT» σημειώνουν ότι «έκανε το καταστροφικό λάθος να συμμαχήσει με τους Ευρωπαίους απέναντι στο ΔΝΤ, τον μοναδικό θεσμό που στήριζε την ελάφρυνση χρέους. Ήταν πολιτικά λανθασμένος υπολογισμός… Ο Έλληνας πρωθυπουργός πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τους Ευρωπαίους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, υπολόγισε λανθασμένα ότι το ΔΝΤ θα συμφωνούσε σε τέτοια συμφωνία».

«Αν τώρα αποσυρθεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν. Είτε θα χρεοκοπήσει η Αθήνα το καλοκαίρι και θα αναγκαστεί να φύγει από την Ευρωζώνη είτε το Βερολίνο θα αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία μάχη στην οποία κάποιος θα καταλήξει στο έδαφος» καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης