«Η συντηρητική Ευρώπη ήθελε να με εκτελέσει» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Λισαβόνα, για την κρίση του 2011 που οδήγησε στην απόρριψη του δημοψηφίσματος από τους Ευρωπαίους ηγέτες, φωτογραφίζοντας τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

«Όταν πρότεινα δημοψήφισμα στην Ελλάδα το 2011, ήταν επίσης γιατί αντιλαμβανόμουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει περισσότερη και βαθύτερη Ευρώπη, χωρίς μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και συμμετοχή» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η συντηρητική ΕΕ «πίστευε στην “μαγεία” των αγορών και το πληρώνουμε ακριβά αυτό» προσθέτοντας πως «οι λαοί μας που υποφέρουν από τα εκτεταμένα προγράμματα προσαρμογής, αλλά και αυτοί που μας στηρίζουν με τα δάνειά τους».

Επίσης επισημαίνοντας πως «η κρίση δεν έχει τελειώσει» και πως «ακόμα και σήμερα, αν η Ευρώπη δεν κάνει επιπρόσθετες ενέργειες, οι θυσίες των Πορτογάλων, των Ελλήνων, των Ισπανών και άλλων, μπορεί να χαθούν και να ζητηθούν περισσότερες, και προβλήματα ρευστότητας, μπορεί να γίνουν προβλήματα βιωσιμότητας», επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν αντέδρασε άμεσα και δυναμικά κατά τη γέννηση της κρίσης. «Αν η Ε.Ε. είχε αντιδράσει άμεσα και δυναμικά τότε, δίνοντας ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, θα είχαμε αποφύγει πολύ πόνο» τόνισε, απαντώντας στις αιτιάσεις για την προσφυγή στο Μνημόνιο επιμένοντας πως «όταν οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, η κυβέρνησή μου κατηγορήθηκε εσφαλμένα».

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιδρούσε πριν όπως κάνει τώρα, παρεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την ανάγκη να προσφύγουμε στον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπερασπιζόμενος την πολιτικές του επιλογές, ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως πήρε το κόστος να «καθαρίσει» το χάος που άφησε πίσω της η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση. Υποστήριξε επίσης πως έδωσε μάχη «ενάντια σε μία ισχυρή ομάδα ολιγαρχών που συγκέντρωναν οικονομική και πολιτική δύναμη».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης