Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Odoxa έδειξε ότι το 61% των Γάλλων εκτιμά ότι ήταν κακή επιλογή η υποστήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν από τον Μανουέλ Βαλς.

Για το εν λόγω θέμα όσοι τρέφουν συμπάθεια για τους Σοσιαλιστές εμφανίζονται διχασμένοι. Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφώνου France Info κατά το διήμερο που ακολούθησε την ανακοίνωση Βαλς, σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.019 ατόμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με το ερώτημα «κατά πόσο η υποστήριξη Βαλς είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για τον Εμμανουέλ Μακρόν», που απασχολεί ιδιαίτερα τους αναλυτές, η σφυγμομέτρηση δείχνει ότι το 60% των Γάλλων βλέπει την υποστήριξη Βαλς ως «μειονέκτημα».

Το ποσοστό των προσκείμενων στους Σοσιαλιστές που το βλέπουν ως μειονέκτημα είναι 53%. Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν άνοιξε ιδιαίτερα τις αγκάλες του για να υποδεχθεί τον Βαλς μέσα από την επιθυμία να ενσαρκώσει «το νέο σε πρόσωπα και πολιτική» και αποφεύγοντας να θεωρηθεί ότι αποτελεί συνέχεια της πολιτικής Ολάντ, κατηγορία άλλωστε που του προσάπτει ο Φρανσουά Φιγιόν, αποκαλώντας τον «Εμμανουέλ Ολάντ» ή «Φρανσουά Μακρόν». Προφανώς και η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων επιθυμεί να μπορέσει ο Μακρόν να φέρει το καινούργιο στο πολιτικό τοπίο.

Σύμφωνα με την Odoxa, το 72% των Γάλλων εκτιμά ότι ο Μακρόν «δεν θα πρέπει να πάρει στην κυβέρνησή του προσωπικότητες που χρημάτισαν ήδη υπουργοί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις έναν μήνα πριν από τον πρώτο γύρο (23 Απριλίου) η πρωτοφανής εφετινή εκλογική διαδικασία παραμένει ακόμα μυστηριώδης για τις προβλέψεις. Το 43% των Γάλλων δηλώνει αναποφάσιστο ως προς την επιλογή ανάμεσα στους 11 υποψηφίους.

Δηλώνουν, επίσης, σύμφωνα με την Odoxa, ότι εκείνο που θα τους κάνει να αποφασίσουν δεν είναι η λεγόμενη «χρήσιμη ψήφος» (για να μην περάσει η Λεπέν), «ούτε η προσωπικότητα του υποψηφίου, αλλά το πρόγραμμά του και οι προτάσεις του».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης