“Εάν η Ελλάδα επιθυμεί την έξοδο απο το ευρώ πρέπει να την αφήσουμε να το κάνει για να ανακτήσει τις χαμένες της δυνάμεις”, υποστηρίζουν δύο ευρωβουλευτές του AfD, του ευρωσκεπτιστικού κόμματος της Γερμανίας, ο καθηγητής Γιοακίμ Σταρμπατι και ο καθηγήτης Μπερντ Λουκ. Οι δύο οικονομολόγοι μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ισχυρίστηκαν ότι μετά από εφτά χρόνια ύφεσης, ένα ενδεχόμενο Grexit θα κάνει την ελληνική οικονομία πολύ πιο ανταγωνιστική μέσα σε 12 με 18 μήνες.

“Δεν υπάρχει μέλλον στους κόλπους της Ευρωζώνης και η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακάμψει εντός του ευρώ. Η Ελλάδα είναι απελπιστικά μη ανταγωνιστική ακόμη και σήμερα μετά από εφτά χρόνια ύφεσης,” δήλωσε σε ο Γ. Σταρμπατι υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει για μια φορά η αλληλεγγύη να επιδειχθεί προς τους ανθρώπους και όχι προς τις τράπεζες. Από την πλευρά του, ο Μπ. Λουκ εξήγησε πως η εισαγωγή νέου υποτιμημένου νομίσματος θα τόνωνε σημαντικά τις εξαγωγές στην Ελλάδα και θα τη μετέτρεπε σε πόλο επενδύσεων. Ο λόγος, ανέφερε που αυτή η προοπτική δε χαίρει της υποστήριξης των ευρωπαίων ηγετών είναι από άγνοια και γιατί «αποφεύγουν» να παίρνουν ρίσκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, και οι δύο οικονομολόγοι υπογράμμισαν πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε την αναπόφευκτη συνέπεια της διαγραφής περισσότερο από 50% του χρέους της. «Είναι ούτως ή άλλως γνωστό ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει ποτέ να το αποπληρώσει», είπε ο Λουκ, ενώ ο Σταρμπατι πρόσθεσε πως θα είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτό από τους ευρωπαϊκούς λαούς γιατί «σ’ ένα γυμνό άνθρωπο δεν ψάχνεις τις τσέπες».

«Το ευρώ ήταν μια πολύ κακή ιδέα από την αρχή» είπε ο Μπ. Λουκ, επισημαίνοντας ότι είναι μια ετερογενής νομισματική ένωση που περιλαμβάνει πολύ διαφορετικές οικονομίες που είναι πολύ δύσκολο να συμβαδίσουν. Ωστόσο, υποστηρίζει πως τεχνικά είναι πιο δύσκολο να εγκαταλείψει η Γερμανία την ευρωζώνη, γιατί το μάρκο θα ήταν ανατιμημένο σε σχέση με το ευρώ και θα προκαλούσε ένα άλλου είδους bank run στην Ευρώπη. «Θα θέλανε όλοι να μετατρέψουν τα ευρώ τους σε μάρκα και θα κατέρρεε το ευρώ», είπε ο Λουκ παραδεχόμενος ωστόσο, ότι πέρα από αυτό, όπως μια έξοδος της Ελλάδας, θα ήταν μια κατάσταση που θα βόλευε τους πάντες. «H Γερμανία θα πρέπει να σκεφτεί να αφήσει την ευρωζώνη γιατί είναι ένας μπελάς, ή να μείνει και να ανοίξει τις τσέπες της» συμπληρώνει ο Σταρμπατι, επικαλούμενος μια φράση του George Soros, ενώ σημειώνει πως η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο ισοζύγιο πληρωμών παγκοσμίως, αλλά τα τεράστια κέρδη της ουσιαστικά δεν πάνε στο γερμανικό λαό. «Πηγαίνουν στα δάνεια που δίνει στις ευρωπαϊκές χώρες», υπογραμμίζει.

ο Μπ. Λουκ ζήτησε χτες την παραίτηση της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς όπως δήλωσε «έχει παραβιάσει όλες τις Συνθήκες και είναι η μόνη υπεύθυνη για όλα τα χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων πολιτών που έχουν χαθεί. Έχει αποτύχει στα καθήκοντα της και έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης