Η επίλυση της ελληνικής κρίσης εξακολουθεί να απασχολεί την γερμανική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή της στη δημόσια τηλεόραση η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απευθύνει έκκληση να σταματήσει η συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ζητά ο επικεφαλής της Κ.Ο. της CDU/CSU Φ. Κάουντερ.

Οι πρόσφατες πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, τα σενάρια Grexit, η φημολογούμενη κρίση στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης και οι διαφωνίες μεταξύ του γερμανού υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε και του αντικαγκελαρίου Ζ. Γκάμπριελ, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της καλοκαιρινής συνέντευξης (Sommerinterview) της Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση. Κληθείσα αρχικά να σχολιάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή αλλά και τις διαρροές βουλευτών από το κόμμα της. η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «υπάρχει πλειοψηφία και αυτό είναι που μετράει».

Αναφορικά με τα σενάρια περί γερμανικού «plan B» για την Ελλάδα, η καγκελάριος Μέρκελ είπε χαρακτηριστικά ότι μπορεί η επιλογή του Grexit να βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «αλλά εμείς αποφασίσαμε κάτι άλλο», προσθέτοντας ότι «αυτό που μετράει τώρα είναι το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται σκληρά

Σε ερώτηση σχετικά με το αν αυτή είναι και η «τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα» η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι δεν κάνει «εικασίες δύο ημέρες αφότου ψήφισε η γερμανική βουλή», τονίζοντας ωστόσο ότι από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να «διαπραγματεύεται σκληρά» για την τήρηση της συμφωνίας. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ασκήσει εμμέσως πλην σαφώς κριτική στους προκατόχους του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι εν μέρει τα όσα προβλέπει το νέο πρόγραμμα, είχαν συζητηθεί με όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010, ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

«Όχι» σε ένα «κούρεμα» με την κλασική έννοια του όρου

Αναφορικά με το ζήτημα ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους αλλά και των θέσεων του ΔΝΤ καθώς και χωρών όπως η Γαλλία για την αναγκαιότητά του, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι αυτό έχει ήδη γίνει μία φορά στο παρελθόν, όταν ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας παραιτήθηκαν οικειοθελώς από μέρος των απαιτήσεών τους.

Αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός «κλασικού κουρέματος», το οποίο, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει εντός μιας νομισματικής ένωσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Επισήμανε ότι μία περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων καθώς και ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων «αποτελούν δύο ζητήματα για τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε». Βασική προϋπόθεση όμως, όπως είπε, είναι η επιτυχής πρώτη αξιολόγηση του υπό διαπραγμάτευση προγράμματος. «Μόνο τότε θα τεθεί αυτό το ερώτημα προς συζήτηση», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος, «αλλά όχι τώρα».

«Τώρα θα κοιτάξουμε μπροστά»

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στις σχέσεις της με τον υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, διαψεύδοντας τη φημολογία περί ασυμφωνίας στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την ελληνική κρίση. «Έχουμε ένα κοινό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος, «και ο γερμανός υπ. Οικονομικών θα διεξάγει τώρα, όπως άλλωστε και εγώ, διαπραγματεύσεις (…) Θα εργαστούμε από κοινού τόσο στον κυβερνητικό συνασπισμό όσο φυσικά και στην Χριστιανική Ένωση (CDU/ CSU)».

Ερωτηθείσα για τα σενάρια παραίτηση του Β. Σόιμπλε, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε λακωνικά και με νόημα ότι «σε μένα δεν ήρθε κάποιος να υποβάλει την παραίτησή του και δεν έχω σκοπό να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση».

«Αναφερόμενη στην αντιπαράθεση Γκάμπριελ–Σόιμπλε με αφορμή τη διαφιλονικούμενη πρόταση του γερμανού υπ. Οικονομικών για πενταετές Grexitη Άγκελα Μέρκελ σχολίασε ότι «οι επιλογές είχαν συζητηθεί. Πλέον όλα έχουν ειπωθεί. Τώρα θα κοιτάξουμε μπροστά».

Τέλος η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη «πρέπει να βγει ισχυρότερη από αυτή την κρίση». Ανέφερε ότι η θέσπιση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πτώχευσης είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί, μολονότι πρώτα θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος τόσο το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη όσο και το ζήτημα της νομικής φύσης του μηχανισμού διάσωσης ESM, ooποίος προς το παρόν δεν υπάγεται στο πλέγμα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, αλλά αποτελεί προϊόν διακυβερνητικής συνεργασίας.

Η κόντρα Γκάμπριελ-Σόιμπλε για το Grexit

Κατά την άποψη του προέδρου της Κ.Ο. των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU, Φόλκερ Κάουντερ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι πράγματι θέλει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το τρίτο δανειακό πακέτο. “Οι Έλληνες πήραν πρώτες αποφάσεις, το ζητούμενο τώρα είναι αν είναι έτοιμοι όχι μόνο να αποφασίζουν αλλά και να εφαρμόζουν τα όσα είναι αναγκαία για το πρόγραμμα”, δηλώνει ο κ. Κάουντερ σε συνέντευξη του στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Αυτό που έλλειπε στη χώρα, “και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ήταν η βούληση για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας στο επίπεδο που είναι αναγκαίο στην Ευρώπη.” Δεν τον ενδιαφέρει αν ο έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει ή αν δεν πιστεύει στο πρόγραμμα, αλλά το τι εφαρμόζει, είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός για να παραθέσει την κατά Ματθαίο φράση: “Από των καρπών αυτών επιγνώσεσθε αυτούς”.

Ενώ απορρίπτει μια περικοπή του χρέους, ο κ. Κάουντερ έμμεσα αφήνει να εννοηθεί ότι δέχεται την αναδιάρθρωσή του.

Βολές από Ζ. Γκάμπριελ

Αναφορικά με την κατηγορία του αντικαγκελαρίου και προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν τον είχε ενημερώσει πως θα χρησιμοποιούσε το χαρτί ενός προσωρινού Grexit, ο κ. Κάουντερ επιμένει ότι ο Ζ. Γκάμπριελ ήταν ενήμερος για τους χειρισμούς Σόιμπλε.
Ακριβώς αυτό όμως διαψεύδει εκ νέου ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε συνέντευξή του που προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF), υποστηρίζει ότι ο κ. Σόιμπλε γνώριζε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα στήριζαν ανάλογη πρόταση μόνο σε περίπτωση που την κατέθετε η ελληνική πλευρά. «Το να κατατεθεί αυτή η πρόταση ως γερμανική, δεν ήταν συνετό κατά την άποψή μου», υπογραμμίζει ο αντικαγκελάριος, προσθέτοντας ότι «έπρεπε να γίνει διαφορετικά».

Ενισχύονται δημοσκοπικά CDU, Μέρκελ και Σόιμπλε

Η σκληρή γραμμή που επιδεικνύουν οι Χριστιανοδημοκράτες στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος πάντως φαίνεται να τους ωφελεί δημοσκοπικά. Σε νέα σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild η CDU/CSU ενισχύεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα, σκαρφαλώνοντας στο 43 %, την ώρα που οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες χάνουν μια μονάδα υποχωρώντας στο 25 %. Ενισχυμένοι εμφανίζονται και οι Μέρκελ και Σόιμπλε που συνεχίζουν να ηγούνται τις λίστας των δημοφιλέστερων πολιτικών της χώρας. Ικανοποιημένο με το έργο του υπ. Οικονομικών εμφανίζεται το 69 % των ερωτηθέντων ενώ με εκείνο της καγκελαρίου το 68 %.

Πάντως, «κακή» χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι Γερμανοί, και συγκεκριμένα το 56 % τη συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Welt am Sonntag. Μάλλον θετική η συμφωνία, απαντά μόλις το 27 %. Επίσης το 48% των Γερμανών θα προτιμούσαν να δουν την Ελλάδα να βγαίνει από την ευρωζώνη ενώ μόνο το ένα τρίτο δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης