Σε σειρά στρατηγικών κινήσεων για συντεταγμένη πορεία επιδίδεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Από το βήμα της Βουλής κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το προσφυγικό και παράλληλα να πείσει ότι υπάρχει αρραγής κυβερνητική πλειοψηφία και εσωκομματική νηνεμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολιτική ανθρωπισμού και αλληλεγγύης»

Για «πολιτική ανθρωπισμού και αλληλεγγύης» στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο θέμα του προσφυγικού έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Β. Λεβέντη, στην «Ωρα του Πρωθυπουργού».

«Πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας των φρακτών και των παράνομων επαναπροωθήσεων και στη θάλασσα και θα επιμείνουμε στους κανόνες ανθρωπισμού. Εύχομαι σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας από εδώ και στο εξής όλες της πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής», είπε ο πρωθυπουργός και κατήγγειλε το φοβικό κλίμα που καλλιεργείται από ακραίους κύκλους στην Ευρώπη, «τη στιγμή που η Ελλάδα με κανόνες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προσπαθεί να ανταποκριθεί, και τη στιγμή αυτή, όπως τόνισε εκτοξεύουν μάλιστα και ανεύθυνες απειλές οι ίδιοι ακραίου κύκλοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε μάλιστα ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης έδωσε απάντηση σε αυτούς τους ακραίους κύκλους. Για τα κέντρα ταυτοποίησης είπε ότι η επιλογή των σημείων που θα εγκατασταθούν επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία και όχι γιατί μας το επέβαλαν από την Ευρώπη.

«Έχω μορφώσει την εντύπωση ότι και το προσφυγικό η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει, όπως και στην οικονομία, η κυβέρνηση έλεγε ότι διαπραγματεύεται και τελικά ο πρωθυπουργός έκανε την απόλυτη υποχώρηση και τα έδωσε όλα. Τελικά έγινε η πλήρης υποχώρηση της Ελλάδος. Το να ισχυρίζεσαι ότι διαπραγματεύεσαι και τελικά να υποχωρείς πλήρως, ζημιώνει την χώρα» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και υπογράμμισε ότι χωρίς οργάνωση 769.000 άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα το 2015.

Αλλά και όταν έφτασαν οι μετανάστες στην Αθήνα δεν υπήρξε οργάνωση και δεν υπήρξε προγραμματισμός ούτε για τη σίτιση, είπε και επικαλέστηκε και τις αναφορές του δημάρχου Αθηναίων ότι συνωστίζονται στην Αθήνα χωρίς οργάνωση.

Την ίδια στιγμή τέσσερις δήμαρχοι της Αττικής έχουν ξεσηκωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και επισήμανε τα φαινόμενα διαπληκτισμών μεταξύ μεταναστών. Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα πρόσφυγες χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναλογική κατανομή σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Προβλήματα και ανεπάρκειες εντόπισε και ως προς την καταγραφή προσφύγων όπως και ελλείψεις στο απαιτούμενο προσωπικό σημειώνοντας ότι και τα hot spots δεν έχουν νομοθετηθεί με σωστό τρόπο.

Η χώρα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή της στον ενιαίο χώρο της Σένγκεν, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον κ. Λεβέντη για τη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, είπε ότι η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, είναι μια αντίδραση που αναδεικνύει την ανθρωπιά, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι υπάρχουν φαινόμενα αντιδράσεων από μεμονωμένους.

«Αναρωτιέμαι αν δεν γίνει κέντρο ταυτοποίησης στην Κω θα είναι θετικό για την Κω; Θα είναι μια εικόνα καλή για τον τουρισμό;» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τις διαδικασίες από τις διεθνείς συνθήκες. Κάλεσε, επίσης, όσους αντιδρούν, να πουν ποια εναλλακτική πρόταση προτείνουν και θύμισε ότι έγινε μια μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους δημάρχους και την εκκλησία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση και μάλιστα από την πλευρά της Κω δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις. Η επιλογή του χώρου εγκατάστασης των κέντρων ταυτοποίησης επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία, επέμεινε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε να μην αξιοποιηθεί το θέμα αυτό με σκοπό ψήφους γιατί έχει αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, απέναντι στο πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ειδομένης: «Αποδείξαμε ότι ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχειρήσεις της Αστυνομίας χωρίς “να ανοίγει μύτη”, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Θα δείτε τώρα πως δέρνει η αριστερά, έλεγαν άλλοι, αλλά αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει βούληση δεν ανοίγει μύτη».

Το μείζον είναι να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη στιγμή που χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μάλιστα παρανόμως, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, για τη διαχείριση του προσφυγικού και σημείωσε ότι υπάρχει πράγματι κίνδυνος, η χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη αν συνεχιστούν αυτές οι ροές. «Ε, λοιπόν η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και πρέπει τις υποχρεώσεις αυτές να τηρήσουν και όλοι οι υπόλοιποι.

Ανακεφαλαιοποίηση

Για υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από το ζήτημα, για το οποίο του δίνεται εκ νέου η ευκαιρία να το ξεκαθαρίσει οριστικά μέσα από την ερώτηση, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Καταλαβαίνω απολύτως την πικρία ορισμένων κύκλων που ίσως να προσδοκούσαν μέσα από μια πιθανή αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια του “Grexit”, αλλά και κάποιων άλλων κύκλων που ενδεχομένως να καρτερούσαν, να παραμόνευαν να οδηγηθεί η δαδικασία σε αποτυχία και κάποιες μεγέλες συστημικές τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, ώστε με μικρό αντίτιμο να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον εκπλήσσει η σπουδή της κ. Μπακογιάννη να κάνει αυτή την ερώτηση και με αυτόν τον τόνο και να υιοθετεί και μάλιστα αστήρικτα, όπως πρόσθεσε, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για ξεπούλημα σε αρπακτικά.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι στίγμα που θα σας κυνηγά» τόνισε από τη μεριά της η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, και επιτέθηκε στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τους ότι οδήγησαν σε ανθελληνισμό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αποτελεί ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας σας. Θα σας συνοδεύει για πάντα. Περιμένω, όπως με περίσσια ευκολία ανακοινώσατε τον έλεγχο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ότι θα συμπεριλάβετε και τη δική σας ανακεφαλαιοποίηση σε αυτό τον έλεγχο. Πάντως η ΝΔ θα το ζητήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως υποστήριξε, με την οικονομική τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις εκλογές που προκάλεσε, το κλείσιμο των τραπεζών στο οποίο προχώρησε το καλοκαίρι, τις ανακολουθίες και τις καθυστερήσεις, «χρέωσε τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

«Ίσως θέλετε να ξεχάσετε τη φράση του κ. Βαρουφάκη «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες». Υποθέτω θα ανατριχιάσατε γιατί τότε δεν μπορούσατε να καταλάβετε, να μην είχατε δει που οδηγούμαστε. Ότι το καράβι της ελληνικής οικονομίας πήγαινε κατευθείαν στο παγόβουνο με ολόκληρη την ορχήστρα του ΣΥΡΙΖΑ να παίζει» επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

«Μιλάμε για μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση που σε άλλες συνθήκες θα ήταν παντελώς αχρείαστη. Είπατε δεν θα πουλούσατε τα “κόκκινα δάνεια” σε ξένα funds. Παραδώσατε τον πλούτο της χώρας, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες. Σε καμία άλλη χώρα, το δημόσιο δεν έχασε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εδώ έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία. Και έγινε από την κυβέρνηση που κατηγορούσε για ξεπούλημα τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που πάντοτε διαλαλούσε υπέρ της κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Με τις πράξεις και παραλείψεις σας επιτρέψατε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πέσει στα χέρια εκείνων που κάποτε χαρακτηρίζατε κοράκια».

Η Ώρα του Πρωθυπουργού

Η Ώρα του Πρωθυπουργού ήταν μεν προκαθορισμένη, αποτέλεσε όμως και μία ακόμα ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να επιδείξει ισχύ και να μιλήσει για κυβερνητικούς στόχους τετραετίας, στο πλαίσιο μίας σειράς πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για να κρατήσει «δεμένη» την κοινοβουλευτική του ομάδα αλλά και τα στελέχη του κόμματος, που σύμφωνα με πληροφορίες περιμένουν τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό για να χαράξουν πορεία ανάλογα με το αν θα κοπούν ή όχι οι κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, από χθες ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει να δέχεται στο Μαξίμου και να συνομιλεί με βουλευτές της περιφέρειας σε ένα καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι πυγμής και, παράλληλα, πρόσκλησης για στήριξη της κυβέρνησης. Ο κύκλος των προσωπικών επαφών του πρωθυπουργού με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου και ο Αλέξης Τσίπρας θα εστιάζει σε μία κυρίως διαβεβαίωση, ότι η κυβέρνηση δεν θα κόψει κύριες συντάξεις, ζητώντας ως αντάλλαγμα «να κλείσουν τα μάτια» σε μερική υπαναχώρηση της κυβέρνησης ως προς τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός «θα στρώσει το χαλί» έως τον Ιανουάριο οπότε και θα τεθεί επί τάπητος η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης