Mε 233 ψήφους εξελέγη, από την πρώτη ονομαστική ψηφοφορία, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο εκλεκτός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ πρότειναν για υποψήφιο πρόεδρο τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο που πήρε 30 ψήφους.

Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη με 233   ψήφους ο Παυλόπουλος«Παρών» δήλωσαν 32 βουλευτές και απόντες από την ψηφοφορία ήταν πέντε βουλευτές.

Τον κ. Παυλόπουλο (7oς πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Μεταπολίτευση) ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Νέας Δημοκρατίας με εξαίρεση τους Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι αντιμετωπίζει σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα, Αλέκο Κοντό, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό και Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα πέντε ήταν οι απόντες από την ψηφοφορία:

– ο Κυριάκος Μητσοτάκης της ΝΔ που εξήγησε με δήλωσή του ότι διαφωνεί με την υποστήριξη της υποψηφιότητας Παυλόπουλου

– ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ασθενής

– η Ιωάννα Γαϊτάνη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούσε με την επιλογή Παυλόπουλου.

– ο Αλέκος Κοντός της ΝΔ που βρίσκεται στο εξωτερικό και δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Πρ. Παυλόπουλο.

– ο Σάββας Αναστασιάδης της ΝΔ που δήλωσε ότι βρίσκεται στο εξωτερικό σημειώνοντας ότι θα ψήφιζε τον Πρ. Παυλόπουλο.

Το Προεδρείο της Βουλής θα επισκεφθεί -κατά το Πρωτόκολλο- στη συνέχεια τον Προκόπη Παυλόπουλο στο γραφείο του, για να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ορκιστεί αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του νυν Προέδρου Κάρολου Παπούλια.

Σαμαράς-Καραμανλής στη Βουλή

Ο αφηρημένος Βαρουφάκης!

Απορροφημένος από την κουβέντα του με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Όταν ήρθε η σειρά του να ψηφίσει, δεν άκουσε το όνομά του και χρειάστηκε να… επέμβει ο πρωθυπουργός και να τον σκουντήξει!

Συνομιλία Τσίπρα-Βαρουφάκη με το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις

Τους… τα έσουρε η Ζωή

«Όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, οι συνάδελφοι να μην συντάσσουν τις επιστολές τους από την Αθήνα», είπε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, «καρφώνοντας» τους δύο βουλευτές Σάββα Αναστασιάδη και Αλέξανδρο Κοντό, που απουσίαζαν στο εξωτερικό και δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι δύο γαλάζιοι βουλευτές έστειλαν τις επιστολές τους προς το προεδρείο της Βουλής, ωστόσο, αυτές ήταν με λογότυπο από την ελληνική πρωτεύουσα…

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο προεδρείο συνομιλεί με τον Άδωνι

Το σακίδιο είναι της μόδας…

Την εμφάνισή του με σακίδι έκανε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τα πρότυπα του Γιάνη Βαρουφάκη και του επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη.

Με το σακίδιο στην πλάτη

Το μασάζ της Ζαρούλια στον Μιχαλολιάκο

Έπειτα από την προφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, οι συναντήσεις με τη σύζυγό του έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Κάθε φορά που τον αντικρίζει, η Ελένη Ζαρούλια δεν χάνει ευκαιρία να προσφέρει μερικές στιγμές στοργής στον Νίκο Μιχαλολιάκο, καλλιεργώντας παράλληλα το προφίλ της αφοσιωμένης «Πηνελόπης».

Κοιτώντας επιμελώς τον φωτογραφικό φακό που απαθανάτιζε τη σκηνή, η βουλευτής της Χρυσής Αυγής προσέφερε ένα χαλαρωτικό μασάζ στον επικεφαλής του κόμματος.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το ζεύγος είχε ανταλλάξει παθιασμένα φιλιά, ευρισκόμενο στον ίδιο χώρο.

Μασάζ...

Καθυστέρηση 26 λεπτών…

Η συνεδρίαση στη Βουλή άρχισε με καθυστέρηση 26 λεπτών. H ονομαστική φανερή ψηφοφορία άρχισε στις 8.10 μ.μ., μετά την τοποθέτηση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία εξήγησε τα διαδικαστικά.

Μητσοτάκης: Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν θα ψηφίσω τον Π. Παυλόπουλο

«Δεν θα προσέλθω στην ψηφοφορία γιατί σε προσωπικό επίπεδο δεν θέλω να τον καταψηφίσω», τονίζει σε δήλωσή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αιτιολογώντας την απόφασή του να μην παρευρεθεί στην ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Τιμώ τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ως καθηγητή και ως δάσκαλο. Πρόκειται για εξαίρετο νομικό με βαθιά επιστημονική κατάρτιση. Δεν έχω πειστεί, όμως, μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρείς λόγους: Δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στη ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.

«Πίστευα πάντα ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήταν καλύτερο να μην είναι πολιτικό πρόσωπο. Φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να επιλέξει μια σπουδαία Ελληνίδα ή έναν σπουδαίο Έλληνα από την κοινωνία των πολιτών για να σηματοδοτήσει πράγματι την ελπίδα ότι κάτι καινούργιο γεννιέται στην Πατρίδα μας», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: «Είναι δεδομένο ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα τον συγχαρώ, ελπίζοντας να διαψεύσει τις όποιες αμφιβολίες μου. Εύχομαι πραγματικά να είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος».

«Δεν θα προσέλθω στην ψηφοφορία γιατί σε προσωπικό επίπεδο δεν θέλω να τον καταψηφίσω» καταλήγει.

Οι έξι Πρόεδροι της Δημοκρατίας από το 1974 μέχρι και σήμερα

ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (1974-1975)

Μετά το δημοψήφισμα του 1974 και την εγκαθίδρυση της αβασίλευτης δημοκρατίας, κατά την πρώτη εκλογική διαδικασία ο Μιχαήλ Στασινόπουλος εξελέγη από τη Βουλή προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 206 ψήφους. Παρέμεινε Πρόεδρος μέχρι τον Ιούνιο του 1975, όταν ολοκληρώθηκε η μορφή του πολιτεύματος από την αναθεωρητική Βουλή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ (1975-1980)

Με την κατάρτιση και θέση σε ισχύ του νέου Συντάγματος της χώρας το 1975 ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εξελέγη στο αξίωμα υποστηριζόμενος από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας 210 ψήφους, σε σύνολο 295 εδρών. Αντίπαλος του ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που υποστηρίχθηκε από την Ένωση Κέντρου, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η Ενωμένη Αριστερά ψήφισαν λευκό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (1980-1985)

Τον Κωνσταντίνο Τσάτσο διαδέχθηκε το 1980 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία. Για την εκλογή του πραγματοποιήθηκαν τρεις ψηφοφορίες. Στην πρώτη συγκέντρωσε 179 ψήφους (175 έδρες είχε η Νέα Δημοκρατία), στη δεύτερη 181 και στην τρίτη 183 ψήφους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ (1985-1990)

Η διαδικασία εκλογής του 1985 θεωρείται ως η πιο επεισοδιακή από όλες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η ρήξη της 9ης Μαρτίου και η απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να προτείνει τον Αρεοπαγίτη Χρήστο Σαρτζετάκη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκάλεσαν πολιτικό σεισμό καθώς και την παραίτηση του Κ. Καραμανλή. Προσωρινά, τον αναπλήρωσε ο Ιωάννης Αλευράς.

Ο Χρ. Σαρτζετάκης εξελέγη Πρόεδρος το Μάρτιο του 1985 ύστερα από δύο άκαρπες ψηφοφορίες, ενώ είχε προηγηθεί και η επεισοδιακή αρπαγή της κάλπης, όταν ο βουλευτής της ΝΔ, Ελευθέριος Καλογιάννης, κρατώντας την στα χέρια του προσπάθησε να την μεταφέρει από την Ολομέλεια στην αίθουσα των γραφείων της ΝΔ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (1990-1995)

Μετά την οριακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την προσθήκη του βουλευτή ΔΗΑΝΑ Θεόδωρου Κατσίκη, αποδέχεται την υποψηφιότητα και εκλέγεται πρόεδρος στη δεύτερη ψηφοφορία (στις 4 Μαΐου 1990) με 153 ψήφους χάρη στις ψήφους των δύο εκπροσώπων της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν εκλεγεί ως «ανεξάρτητοι».

ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (1995-2005)

Η Πολιτική Άνοιξη του κ. Αντώνη Σαμαρά που διέθετε δέκα βουλευτές πρότεινε και στήριξε ως υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο οποίος με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στις 8 Μαρτίου 1995, κατά την τρίτη ψηφοφορία, με 181 ψήφους.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2000, με τη σύμπτωση για πρώτη φορά των δύο μεγάλων παρατάξεων στην ίδια υποψηφιότητα, ο κ. Στεφανόπουλος επανεξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώνοντας 269 ψήφους (10 βουλευτές του ΣΥΝ ψήφισαν τον κ. Λ. Κύρκο, ενώ οι 19 του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ επέλεξαν το «παρών») και διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως το 2005.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (2005-2015)

Εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 12 Μαρτίου 2005 με 279 ψήφους, που αποτελεί κοινοβουλευτικό ρεκόρ. Επανεξελέγη το 2010 με 266 ψήφους, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Διαβάστε επίσης:

Παυλόπουλος για Πρόεδρος

Το… φωτογραφικό who is who του Προκόπη Παυλόπουλου

Μητσοτάκης: Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν θα ψηφίσω τον Π. Παυλόπουλο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης