Μία από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες, αυτήν της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου της Αθήνας, επισκέφθηκε την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σκοπός της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου της Αθήνας, ήταν η συνάντηση με εργαζόμενους του καθημερινού μόχθου. Με ανθρώπους, οι οποίοι σε αντίξοες συνθήκες, αποτελούν το έμψυχο δυναμικό μιας υπηρεσίας, που λειτουργεί αδιάλειπτα, 365 μέρες το χρόνο και αφορά ουσιαστικά στην δημόσια υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καθαριότητα είναι μια υπηρεσία ανταποδοτική. Στον Δήμο Αθηναίων, συνολικά εργάζονται στην καθαριότητα και στο μηχανολογικό τμήμα 2.000 άτομα. Περίπου 600 εργαζόμενοι στην αποκομιδή, 900 στον οδοκαθαρισμό, 200 στα ειδικά συνεργεία, 200 στο μηχανολογικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν είναι:

1. Ο παλιός εξοπλισμός (απορριμματοφόρα, κάδοι, υδροφόρες)

2. Συχνά εργατικά ατυχήματα και εμφάνιση ασθενειών (κατά κύριο λόγο ηπατίτιδα)

3. Ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού

4. Η μισθοδοσία με το ενιαίο μισθολόγιο και τις όποιες δεσμεύσεις απορρέουν από αυτό.

Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι η καθαριότητα είναι μια υπηρεσία που απαιτεί διαρκή καθημερινό αγώνα. Η επιβάρυνση του κέντρου της Αθήνας με τους χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες, οι πορείες και διαδηλώσεις αλλά και η δράση των «γνωστών – αγνώστων» καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των ατόμων που υπηρετούν στην καθαριότητα.

Aμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα τη μεγάλη χαρά, σήμερα νωρίς το πρωί, να επισκεφθώ την κεντρική εγκατάσταση καθαριότητας του Δήμου της Αθήνας και να συνομιλήσω με τους εργαζομένους για τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι του Δήμου της Αθήνας κρατούν καθαρή την πόλη αυτές τις άγιες μέρες και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Αλλά πέρα από τα συγχαρητήρια, τους αξίζει και η έμπρακτη υποστήριξη της Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα. Ώστε να μπορούν να επιτελούν την αποστολή τους με ασφάλεια και χωρίς να κινδυνεύει η υγεία τους.

Είχα την ευκαιρία συνομιλώντας με τους εργαζομένους, να διαπιστώσω ότι ένα εξαιρετικά περίπλοκο και δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στις προμήθειες, δεν επιτρέπει στους Δήμους να προμηθεύονται με την απαραίτητη ταχύτητα τα απολύτως βασικά, όσον αφορά στον εξοπλισμό ασφάλειας, που χρειάζονται οι εργαζόμενοι για να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Αυτές είναι κάποιες από τις θεσμικές ατέλειες, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν, έτσι ώστε το σύστημα της διαχείρισης των απορριμμάτων να δουλεύει προς όφελος όλων. Και πρωτίστως, παρέχοντας στους εργαζόμενους, που επιτελούν αυτή την εξαιρετικά δύσκολη δουλειά, την απαραίτητη ασφάλεια, ώστε να μην αισθάνονται ότι κάθε μέρα κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα αλλά και η υγεία τους.

Θέλω να ευχηθώ σε όλες και σε όλους Χρόνια Πολλά. Καλά Χριστούγεννα! Να έχουμε ένα καλό και ευτυχισμένο 2017 και πάντα αυτές τις άγιες μέρες χαράς, ευτυχίας και γαλήνης να μην ξεχνάμε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη την υποστήριξή μας και την αγάπη μας.

Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλες και σε όλους».

Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης