Της Άντζελας Πεΐτση

Τεράστια είναι η αναστάτωση που επικρατεί στους κόλπους των περίπου ενός εκατομμυρίου ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, από την προηγούμενη Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου που ανέβηκαν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του ΕΦΚΑ στο TAXISnet. Ταυτόχρονα, από σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αναμένονται τα ειδοποιητήρια για ακόμα 500.000 χιλιάδες ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr ανέφερε: «Επιβεβαιώθηκαν τα στοιχεία της έρευνας που είχαμε κάνει ως ΙΜΕ-ΓΣΕΕ καθώς και οι εκτιμήσεις μας, ό,τι δηλαδή για τα υψηλά εισοδήματα η ανώτατη μηνιαία εισφορά πηγαίνει στο ανώτατο όριο των 1.589€, για τα μεσαία εισοδήματα έως και 20.000€ θα είναι στα ίδια επίπεδα όπως με το προηγούμενο σύστημα και για τα χαμηλά εισοδήματα, βλέπουμε πως υπάρχει μία ευνοϊκότερη αντιμετώπιση, με τους περισσότερους να καταβάλουν τα 168€. Το ποσό αυτό, αποτελεί την κατώτατη μηνιαία βάση ειδικά για όσους είχαν ζημιογόνες χρήσεις το 2014, όπως αποτυπώθηκε στη δήλωση του 2015».

Παράλληλα υπογράμμισε: «Τα «ραβασάκια» αυτά έχουν λάθη και αδικίες. Υπάρχουν οι διπλές εισφορές και χαρακτηρίζω ως «κατάφορη» την αδικία για εκείνους που είναι μισθωτοί κι διατηρούν παράλληλα και μπλοκάκι. Εδώ, είναι αλήθεια, πως θα περιμέναμε κάποιες παρεμβάσεις και κάποιες διορθώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο. Θεωρώ πως έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα ως προς την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης».

Και τόνισε: «Από τη μεριά μας, θα περιμένουμε να δούμε «τι» διορθωτικές κινήσεις θα ακολουθήσουν ενώ ταυτόχρονα εξετάζουμε και το δικαίωμα το οποίο έχουμε, αυτό της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας». Ωστόσο εξήγησε: «Δικαίωμα προσφυγής δεν έχουν οι φορείς, οι ενώσεις και οι σύλλογοι αλλά τα φυσικά πρόσωπα, εκείνοι δηλαδή που έχουν έννομο συμφέρον. Γι’ αυτό λοιπόν, θα πρέπει οι νομικοί να εξετάσουν το πώς ακριβώς μπορεί αυτό να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν είμαστε δικομανείς», είπε χαρακτηριστικά «και θα προτιμούσαμε μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο να μπορέσουμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και περιμένουμε διορθωτικές κινήσεις από το Υπουργείο με αποκατάσταση λαθών και αδικιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο zougla.gr, ο κ. Κορκίδης απάντησε στο κατά πόσο κι αν μπορεί να προλάβει η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» ή αν δεν κλείσει η 2η αξιολόγηση να οδηγηθεί η χώρα μας, σ’ ένα 4ο μνημόνιο ή ακόμα να ελλοχεύει και κάποιος άλλος κίνδυνος. «Θεωρώ πως η ένταξή μας, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Το «πακέτο» που καλείται να διαλέξει η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται πάνω στο εξής τρίπτυχο, θα έλεγα «τρία σε αξία ενός»: Πρώτον, το κλείσιμο της αξιολόγησης με επιπλέον μέτρα και μάλιστα προκαταβολικά. Το δεύτερο του πακέτου, αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το τρίτο είναι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση».

Και είπε: «Από κει και πέρα βλέπω πως για πολλοστή φορά, η κατάσταση για την ελληνική οικονομία δεν είναι καλή και η επιλογή που έχουμε από τους δανειστές είναι «take it or leave it» (ή πάρτο ή άφησέ το). Δεν μπορώ να ξέρω το κατά πόσο η ενεργοποίηση του κόφτη για τις περικοπές των κύριων συντάξεων, η αναζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και γενικότερα η κατάσταση που επικρατεί ή θα επικρατήσει μετά από τις απαιτήσεις των δανειστών, αν μπορούν να κάνουν τελικά «βιώσιμη» την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Κορκίδης παρατήρησε: «Ναι φοβάμαι πως κι άλλες ελληνικές επιχειρήσεις ή θα μεταναστεύσουν ή θα κλείσουν. Και επαναλαμβάνω πως από τις 614.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι 63.000 είναι κάτω από όριο βιωσιμότητας». Και καταλήγοντας επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι τυχαίο πως η συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα συνδέεται και με την κατάρρευση της μεσαίας τάξης. Μάλιστα πριν από μία εβδομάδα είχαμε μία κοινή επιστολή των ευρωπαίων εργοδοτών για το 2017 με θέμα «η αύξηση της ανταγωνιστικότητας» και θα παρακαλούσα το κείμενο αυτό να γίνει «σεβαστό» κι από την κυβέρνηση κι από τους θεσμούς στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης