Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Βέλη κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εξαπέλυσε μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο zougla.gr, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης. Στοχοποιώντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα του νόμου Παππά υπογράμμισε: «Διαπιστώνουμε – τον τελευταίο καιρό – μία σειρά κυβερνητικών αποφάσεων που οδηγούν σε θεσμική εκτροπή. Είναι κυρίως οι αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις Παππά για ένα σύστημα διαπλοκής στα μέτρα τους, με ταυτόχρονο ολιγοπώλιο στα Μ.Μ.Ε. και μονοπώλιο στην ενημέρωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας στοίχισε και στοιχίζει πολύ ακριβά, στην οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα. Χάθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ το 2015 όταν έκλεισε και – ουσιαστικά – γκρέμισε τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν δραματικά το Δημόσιο, οι μικρομέτοχοι, οι φορολογούμενοι. Υπήρξε και υπάρχει πολύ μεγάλο κόστος από τα capital controls, καθώς έκλεισαν εξαιτίας τους χιλιάδες επιχειρήσεις και χάθηκε η εμπιστοσύνη στη χώρα. Στοίχισε και στοιχίζει πολλά στην οικονομία και στην κοινωνία το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο».

​«Το σχέδιο που προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Απαντάει στην υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και έχει στεγνώσει την οικονομία. Γι’ αυτό ακριβώς, με τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την αναστολή, μέχρι το τέλος του 2017, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, των πλειστηριασμών πρώτης κατοικία»
Ο κ. Λαζαρίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr στο αν οι φοροελαφρύνσεις, που προανήγγειλε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συνοδευτούν από αρχικό πάγωμα οφειλών προς το δημόσιο, εξήγησε: «Το σχέδιο που προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Απαντάει στην υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και έχει στεγνώσει την οικονομία.

Γι’ αυτό ακριβώς, με τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την αναστολή, μέχρι το τέλος του 2017, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές στο Κράτος και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ωστόσο, οι κ. Τσίπρας – Καμμένος απέρριψαν την τροπολογία – ανάσα για χιλιάδες συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Παρέπεμψαν στις “καλένδες” μια λύση που όφειλαν να είχαν θεσπίσει. Γκρέμισαν οριστικά το μύθο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο καίριο θέμα των αποκαλύψεων του κ. Ολάντ τόσο στο θέμα του τυπώματος δραχμής στη Ρωσία όσο και στο θέμα του δημοψηφίσματος τόνισε: «Για μία ακόμη φορά, δικαιώνεται η αξίωση της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, που να διερευνήσει τα όσα έγιναν στο πρώτο εξάμηνο του 2015, και ιδίως όσα αφορούν στην απόφαση για το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών. Πρώτον, ότι κατά τη συζήτηση του σχετικού αιτήματός μας στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να απουσιάσει. Δεν εμφανίστηκε. Δραπέτευσε. Και δεύτερο: Τα όσα λέει ο κ. Ολάντ για τον κ. Τσίπρα – ότι δηλαδή ζήτησε από τον κ. Πούτιν βοήθεια για να εκτυπώσει δραχμές – δεν ακούγονται για πρώτη φορά. Αναφορές για αναζήτηση «μεγάλης φιλικής χώρας» που να βοηθήσει την Κυβέρνηση στην εκτύπωση νέας δραχμής καταγράφει και ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζ. Γκάλμπρεϊθ, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης είχε τοποθετήσει επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το «Plan X» ή «Plan T – sipras». Από δύο διαφορετικές πηγές έχουμε την ίδια πληροφορία.

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο zougla.gr, ο κ. Λαζαρίδης μίλησε για το προβάδισμα του κόμματός του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, την ετοιμότητα του κόμματός του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στην ερώτηση αν η ομιλία του κ. Τσίπρα κατά τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ενδείξεις πως σκέφτεται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ή όχι, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πίστεψαν ούτε καν τα στελέχη του Κόμματός του πως μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία. Και αυτό παρόλο που οι πιο πολλοί θα το ήθελαν, αφού θρονιάστηκαν σε κρατικές καρέκλες και – όλοι μαζί – προσπαθούν να κρατηθούν με νύχια και δόντια».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη στο zougla.gr

Ερ. Φοροκαταιγίδα περιμένει τους Έλληνες πολίτες με το «καλημέρα» του 2017. Η ελληνική κοινωνία είναι ήδη φορολογικά βεβαρημένη και σε πολλές των περισσότερων έχει ξεπεράσει τα όρια της φοροδοτικής της αντοχής. Δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσεις κάποιος για «φορολογική εξάντληση». Η Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκε μειώσεις φορολογικών συντελεστών αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτές οι φοροελαφρύνσεις θα συνοδευτούν από αρχικό πάγωμα οφειλών προς το δημόσιο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Απ. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης, πρότεινε στη Δ.Ε.Θ. ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής. Ένα μείγμα το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, αποτελεσματικότερο Κράτος. Προσδιόρισε δε, με απόλυτη σαφήνεια, τους φορολογικούς συντελεστές που θέλουμε να μειώσουμε ως Κυβέρνηση. Κοστολόγησε το ύψος αυτών των παρεμβάσεων αναφέροντας συγκεκριμένα ισοδύναμα μέτρα περικοπής δαπανών. Το σχέδιο που προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο.

Απαντάει στην υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και έχει στεγνώσει την οικονομία. Η φοροδοτική δυνατότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών όντως έχει εξαντληθεί. Μην ξεχνάμε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Κράτος φτάνουν τα 90 δις και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα 17 δις ευρώ. Γι’ αυτό ακριβώς, με τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την αναστολή, μέχρι το τέλος του 2017, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές στο Κράτος και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ωστόσο, οι κ. Τσίπρας – Καμμένος απέρριψαν την τροπολογία – ανάσα για χιλιάδες συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Παρέπεμψαν στις “καλένδες” μια λύση που όφειλαν να είχαν θεσπίσει. Γκρέμισαν οριστικά το μύθο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας.

Ερ. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφέστατο προβάδισμα του κόμματός σας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μεριά σας, ζητάτε ασταμάτητα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αν γίνουν εκλογές και αναλάβει η ΝΔ τη διακυβέρνηση του τόπου, τι πιστεύετε πως μπορείτε να «προλάβετε» από την «κατρακύλα που οδηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα» όπως τονίζει το κόμμα σας;

Απ. Ο κ. Τσίπρας στοίχισε και στοιχίζει πολύ ακριβά, στην οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα. Χάθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ το 2015 όταν έκλεισε και – ουσιαστικά – γκρέμισε τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν δραματικά το Δημόσιο, οι μικρομέτοχοι, οι φορολογούμενοι. Υπήρξε και υπάρχει πολύ μεγάλο κόστος από τα capital controls, καθώς έκλεισαν εξαιτίας τους χιλιάδες επιχειρήσεις και χάθηκε η εμπιστοσύνη στη χώρα. Στοίχισε και στοιχίζει πολλά στην οικονομία και στην κοινωνία το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο.

Και βέβαια, έχουν τεράστιο κόστος οι καθυστερήσεις στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η υπονόμευση κάθε επενδυτικού ενδιαφέροντος, η πολεμική κορυφαίων υπουργών εναντίον της επιχειρηματικότητας. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, διαπιστώνουμε – τον τελευταίο καιρό – μία σειρά κυβερνητικών αποφάσεων που οδηγούν σε θεσμική εκτροπή. Είναι κυρίως οι αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις Παππά για ένα σύστημα διαπλοκής στα μέτρα τους, με ταυτόχρονο ολιγοπώλιο στα Μ.Μ.Ε. και μονοπώλιο στην ενημέρωση. Είναι οι αδιανόητες παρεμβάσεις τους στη Δικαιοσύνη, όπως οι δηλώσεις Τσίπρα, που αποκλείουν ρητά και κατηγορηματικά την κήρυξη ως αντισυνταγματικού του νόμου Παππά από το ΣτΕ. Είναι οι υποσχέσεις προς τους ανώτατους δικαστικούς που αναδύουν οσμή κυβερνητικής απόπειρας συναλλαγής.

Ερ. Τη «Συμφωνία Αλήθειας» την επικοινωνείτε καθημερινά όλο και σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Αυτή η ανάγκη αλλαγής στην πολιτική, που όπως επισημαίνει η ΝΔ, έχει ανάγκη η Ελλάδα, πως μπορεί να επιτευχθεί;

Απ. Αλλαγή πολιτικής μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Και πολιτική αλλαγή μπορεί να επέλθει μόνο μετά από εκλογές. Αυτό είναι το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά πλέον και της πλειοψηφίας των πολιτών: Εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Ερ. Ποια είναι η κατάσταση ετοιμότητας του κόμματός σας, σε ενδεχόμενη προκήρυξη πρόωρων εκλογών;

​«Κανένας δεν δίνει σημασία όταν ακούει τον κ. Τσίπρα να λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Είναι ο ίδιος που μόλις πέρυσι απέκλειε και το δημοψήφισμα και τις εκλογές, αλλά έκανε και δημοψήφισμα και εκλογές. Είμαστε, λοιπόν, πανέτοιμοι για εκλογές, όποτε και αν γίνουν»Απ. Πρώτα απ’ όλα, να τονίσω πως δεν μετέχουμε στα σενάρια εκλογολογίας, δεν προβλέπουμε, αλλά και δεν αποκλείουμε εκλογές. Άλλωστε, κανένας δεν δίνει σημασία όταν ακούει τον κ. Τσίπρα να λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Είναι ο ίδιος που μόλις πέρυσι απέκλειε και το δημοψήφισμα και τις εκλογές, αλλά έκανε και δημοψήφισμα και εκλογές. Είμαστε, λοιπόν, πανέτοιμοι για εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Και ζητούμε – για το καλό του τόπου – να γίνουν το ταχύτερο δυνατό. Και να είστε βέβαιη, κυρία Πεϊτση, ότι τις εκλογές θα τις κερδίσουμε δημιουργώντας μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Θα ζητήσουμε μια ισχυρή πολιτική εντολή για μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα των πεδίων δημόσιας πολιτικής.

Ερ. Και αν δεν έχετε αυτοδυναμία με ποια κόμματα θα συνεργαστείτε;

Απ. Εμείς θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν μπορώ από τώρα να προκαταλάβω τη σύνθεση της επόμενης Βουλής. Αυτό, όμως, που μπορώ να σας πω είναι ότι και αυτοδύναμη να είναι η Νέα Δημοκρατία, θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία όσο το δυνατό πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή.

Ερ. Πως σχολιάζετε τις αποκαλύψεις του Φρανσουά Ολάντ τόσο στο θέμα του τυπώματος δραχμής στη Ρωσία όσο και στο θέμα του δημοψηφίσματος;

​Για μία ακόμη φορά, δικαιώνεται η αξίωση της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, που να διερευνήσει τα όσα έγιναν στο πρώτο εξάμηνο του 2015, και ιδίως όσα αφορούν στην απόφαση για το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών
Απ. Για μία ακόμη φορά, δικαιώνεται η αξίωση της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, που να διερευνήσει τα όσα έγιναν στο πρώτο εξάμηνο του 2015, και ιδίως όσα αφορούν στην απόφαση για το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών. Θυμίζω δύο στοιχεία. Πρώτον, ότι κατά τη συζήτηση του σχετικού αιτήματός μας στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να απουσιάσει. Δεν εμφανίστηκε. Δραπέτευσε. Και δεύτερο: Τα όσα λέει ο κ. Ολάντ για τον κ. Τσίπρα – ότι δηλαδή ζήτησε από τον κ. Πούτιν βοήθεια για να εκτυπώσει δραχμές – δεν ακούγονται για πρώτη φορά. Αναφορές για αναζήτηση «μεγάλης φιλικής χώρας» που να βοηθήσει την Κυβέρνηση στην εκτύπωση νέας δραχμής καταγράφει και ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζ. Γκάλμπρεϊθ, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης είχε τοποθετήσει επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το «Plan X» ή «Plan T – sipras». Από δύο διαφορετικές πηγές έχουμε την ίδια πληροφορία. Ότι, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας πήγαινε τη χώρα στη δραχμή.

Ερ. Πως σχολιάζετε την ομιλία του κ. Τσίπρα κατά τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ; Έδωσε ενδείξεις πως σκέφτεται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ή όχι;

Απ. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε στο Συνέδριο του Κόμματός του αυτό που ήταν αναμενόμενο. Σίγουρα, όμως, δεν πίστεψαν ούτε καν τα στελέχη του Κόμματός του πως μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία. Και αυτό παρόλο που οι πιο πολλοί θα το ήθελαν, αφού θρονιάστηκαν σε κρατικές καρέκλες και – όλοι μαζί – προσπαθούν να κρατηθούν με νύχια και δόντια. Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθειά του να φανατίσει, έδειξε να ζει σε άλλο τόπο και άλλο χρόνο. Έδειξε πως είτε ψεύδεται συνειδητά, είτε βυθίστηκε σε νέες αυταπάτες, που τον κάνουν επικίνδυνο για τον τόπο. Γιατί, ναι, ένας πρωθυπουργός που δεν ξέρει τι του γίνεται, είναι επικίνδυνος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης