Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, αναφέρει νέο non paper του Μεγάρου Μαξίμου που δόθηκε στη δημοσίότητα το απόγευμα της Παρασκευής. Για τον λόγο αυτό, οι κκ. Δραγασάκης, Παππάς και Τσακαλώτος ως εκπρόσωποι του Πρωθυπουργού θα βρίσκονται το Σάββατο στις Βρυξέλλες για να συναντηθούν με εκπροσώπους των Θεσμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν εκτάκτως το Σάββατο οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος για να συναντηθούν με εκπροσώπους των ΘεσμώνΗ εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25% και το γεγονός αυτό εκτιμάται ως αποδοχή από της πρότασης των δανειστών για 1% πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

«Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί ολόκληρο το non parer του Μεγάρου Μαξίμου:

«1.Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ.

2.Εκπρόσωποι του Έλληνα Πρωθυπουργού θα βρίσκονται αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών.

3.Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.

4.Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.»

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ

Παράλληλα, νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Στη συζήτηση εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται να στείλει αντιπροτάσεις στους δανειστές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Γιούνκερ θα επικοινωνήσει με τους θεσμούς για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.

Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Γιάνη Βαρουφάκη, Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να συζητηθούν οι αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τις οποίες αναμένει το Euro Working Group.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης