Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, συνετάχθη το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο θα εγκρίνεται ομόφωνα και θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό και τις σχέσεις Ε.Ε. – Βρετανίας.

Η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου έκτακτη Σύνοδος κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Μέχρι τότε δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα των συνόρων θα διατηρηθεί το σημερινό στάτουςΠαρότι το κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό κρίνεται ικανοποιητικό, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της γι’ αυτό, αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Μέχρι τότε δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα των συνόρων θα διατηρηθεί το σημερινό στάτους.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την ελληνική διπλωματία, καθώς, όπως δήλωναν αρμόδιες πηγές, έως τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η απόφαση περί της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από τη θάλασσα.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων στην Άγκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν όλων τούτων, το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στην τριμερή συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η τριμερής συνάντηση αναμενόταν να ξεκινήσει στις 11.00 ώρα Ελλάδος, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα της Συνόδου Κορυφής, το προσφυγικό και τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία. Στον χώρο της συνεδρίασης προσήλθαν λίγο πριν από τις 11.00 οι κ.κ. Τσίπρας και Μέρκελ, χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Ελλάδα θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας, ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ό,τι αφορά στα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει έγκριση για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

Ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά

Στο μεταξύ, ελληνικές διπλωματικές πηγές δήλωναν ικανοποιημένες από το περιεχόμενο του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που συμφωνήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

Και αυτό διότι, όπως εξηγούσαν, σε σχέση με το προσφυγικό η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει τους τέσσερις βασικούς στόχους που εξαρχής είχε θέσει.

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για την αναφορά που υπάρχει στα τελικά συμπεράσματα σε σχέση με τη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης του Σένγκεν, γεγονός που, όπως υπογράμμισαν, κλείνει τη συζήτηση περί αποβολής.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι επίσης σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποφυγής μονομερών και μη συντονισμένων ενεργειών από τις χώρες μέλη, στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων και τέλος στην αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Παράλληλα, σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της Συνόδου δεν έκρυψε την ενόχληση της Ελλάδας από την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που αναλογούν στην Ελλάδα, έως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 250 πρόσφυγες. Επεσήμανε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί από τις 50.000 που είχαν συμφωνηθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ).

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, από τον Νοέμβριο που έγινε η αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, η χώρα μας είχε λάβει λιγότερο από το 1/4 από τα στελέχη και τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει ήδη από τον Ιούλιο για τη φύλαξη των συνόρων.

«Η Ελλάδα έχει τονίσει από το καλοκαίρι την ανάγκη να υπάρχει πίεση στις χώρες προέλευσης μεταναστών για επιστροφές (Μαρόκο, Πακιστάν Αλγερία) και δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν τους προηγούμενους μήνες κριτική στην Ελλάδα σε έντονο ύφος. «Δεν ακούγεται σήμερα η ίδια κριτική στην Τουρκία» πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους ομολόγους του.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης